Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Eurovolby v ČR: Klaus po odchodu z ODS nevěděl koho volit

Autor: ČTK, tez - 
6. června 2009
11:00

Pro prezidenta Václava Klause bylo rozhodování koho volit v nynějších volbách do Evropského parlamentu těžší, než v minulosti. Prezident, který v prosinci po létech opustil Občanskou demokratickou stranu, novinářům neřekl, koho podpořil.

Zdůraznil ale, že nynější volby by měly pomoci odpovědět na otázku, jak má vypadat budoucí evropské uspořádání. Volební místnosti se v ČR uzavřou dnes ve 14:00.

"Volby to v každém případě jsou. Jde o to, jaký význam má instituce, do které se provádějí," prohlásil pak Klaus před volební místností v pražských Kobylisích. Přál by si prý, aby páteční a dnešní volby skladbou zvolených poslanců přispěly k tomu, že příští volby do Evropského parlamentu "budou smysluplnější a budou mít větší význam, než je tomu teď".

Klaus je v Evropě vnímán jako euroskeptik a média tento týden citovala jeho pařížský výrok, že nynější volby jsou jen "polovolbami". Prezident to dnes označil za dezinterpretaci svých slov.


Své rozhodování, kterou ze 33 možných kandidátek, zvolit označil prezident za těžké. Podobně se vyjádřila i jeho choť Livie. "Svou volbu vám samozřejmě prozrazovat nebudu protože volby jsou ještě tajné," poznamenal Klaus. Prozradil jen, že nevyužil možnosti preferenčních hlasů.

Prezident je zakladatel ODS, do svého odchodu na kongresu loni v prosinci byl jejím čestným předsedou. Stranu pod vedením Mirka Topolánka ale označil za příliš centristickou. Klaus také kritizuje podle něj proevropskou orientaci současného vedení občanských demokratů.

Jeho spolupracovníci v minulých dnech naznačili, že je mu blízká Libertas.cz, za kterou kandiduje například bývalý člen poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý a někdejší ředitel televize Nova Vladimír Železný. Mluvilo se také o Klausově blízkosti k nově vzniklé Straně svobodných občanů.

"Smutná je jedna jediná věc. V těch volbách většina politických stran hrála domácí politickou kartu, zatímco jsou to volby o něčem úplně jiném. Já jsem viděl jen malinko stran, které se snažily diskutovat o tom, jak má vypadat budoucí evropské uspořádání," řekl prezident k ostré předvolební kampani.

Především dvě nejsilnější stany, tedy ODS a ČSSD, si před volbami vyměňovaly ostré útoky.

Každý z kandidujících politiků podle prezidenta dělá především to, co považuje pro sebe za rozumné a výhodné. "Já pouze zdůrazňuji, že toto není debata o tom, jestli budeme platit zdravotní poplatky, nebo budou vyšší platy učitelů, či důchody. Je nesmyslné, aby ta kampaň byla tímto způsobem některými politickými seskupeními hrána," uzavřel.


.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gogo ( 6. června 2009 12:15 )

To je úplně jedno, protože tito zlatí trafikanti nebudou mít téměř na nic v běhu Evropy vliv.... Bohužel je tomu tak ....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa