Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Přeplněnost českých věznic stoupá

Věznice Bory v Plzni
Věznice Bory v Plzni  (Autor: Wikipedie.cz)
Autor: ČTK, brum - 
5. června 2009
15:22

Přeplněnost českých věznic stále roste. Počet odsouzených totiž stoupá rychleji než výstavba nových ubytovacích kapacit pro vězně. Vyplývá to ze zprávy, kterou ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová předloží v pondělí vládě.

Podle té již počet trestanců přesáhl v březnu tohoto roku 21.300, kapacita věznic je však zhruba 19.000 míst.

"Bohužel i v loňském roce rostl počet odsouzených podstatně rychleji než výstavba nových ubytovacích kapacit," uvádí zpráva ministerstva. Za rok 2008 přibylo podle ní 1600 trestanců, počet míst ve vězeních ale stoupl pouze o 355. Věznice jsou tak většinou přeplněné o 12 procent, některé využívají dokonce více než 130 procent své kapacity.

V současné době má odsouzený člověk ve věznici nárok na nejméně čtyři metry čtvereční. Vězeňská služba chce dosáhnout toho, aby se minimální ubytovací plocha pro jednoho vězně srovnala s evropským standardem, který představuje šest čtverečních metrů. "Tohoto cíle se jí nepodařilo dosáhnout i přesto, že vybudovala další místa v Ostravě, Heřmanicích, Teplicích a Rapoticích," píše ministerstvo.

I přes zvyšující se počty vězňů se podle ministerstva podařilo udržet hranici zaměstnanosti trestanců na zhruba 60 procentech. Za úspěšnou považuje úřad především výstavbu výrobní zóny ve věznici Oráčov na Rakovnicku. Vězeňská služba na ni vydala 30 milionů korun. Vytvořila 160 pracovních míst pro odsouzené, kteří nemohou pracovat venku.

Od roku 2003 vzrostl počet trestanců o více jak 5000. Podle zprávy však nadále přibývá také pravomocně odsouzených lidí, kteří se vyhýbají trestu. Ke konci minulého roku jich bylo přes 7400. Podle dřívějších vyjádření vězeňské služby by přeplněnost mohlo snížit zejména ukládání alternativních trestů. S větším využitím i jiných sankcí, než je pobyt ve věznicích, počítá nový trestní zákon, který začne platit od ledna příštího roku.

kuku353 ( 5. června 2009 21:09 )

Po listopadovém převratu vykřikovali disidenti jak jsou věznice přeplněné a jak je to "nehumánní". Dramatik pak otevřel věznice dokořán. Proč to nezopakovat u příležitosti voleb...

gogo ( 5. června 2009 18:25 )

kolik lumpů běhá mezi námi nepotrestaných, neodsouzených, případně s poslaneckou imunitou ....

bobina ( 5. června 2009 17:42 )

a policajty drží pod krkem a nutí je makat podle jeho pravidel! Zločinci tak nemají šanci a končí í - v lochu!

lahny ( 5. června 2009 17:11 )

Bodejď by nestoupala přeplněnost když se tam mají lepší než dělníci ve fabrice. Já znám využití vězňů ze zaměstnání. Pracoval jsem v jedné firmě, na tři směny,kam dojíždělo (teda přiváželi je) na každou směnu 20 vězňů (dělali podřadnější práce).Oni končili vždycky o půl(druhé, desáté, šesté) protože se nesměli mýt (koupat) s námi v umývárnách.My museli pracovat až do celé, museli jsme dělat do té doby než nastoupila další směna (pracoviště se přebíralo za chodu).Když bylo hodně práce museli jsme dělat čtrnáct dní v jednom kuse (bez sobot či nedělí).Oni byli v sobotu nebo v neděli doma (mají nárok na jeden den v týdnu na odpočinek), DĚLNÍK musí dělat.Z vězení dostávali čtvrtku chleba a něco k tomu na svačinu.Chleba vyhazovali, protože to přeci není žrádlo pro ně( jak jsem byl naštvaný, když jsem byl nezaměstnaný a nevěděl jsem za co ten kousek chleba koupit).Denně to bylo nejméně 9-10 bochníků chleba vyhozeného do popelnic.My museli dělat a ono kouřili (mají přece právo na to aby si v pracovní době mohli zakouřit). Oni mají právo na 8 hodin spánku.Byl jsem v sedmdesátých letech na vojně, ale jako vojáci jsme spali jen 6 hodin (2x za noc poplach, nebo služba na škrabání brambor či jiné buzerace). Jako voják jsem se měl hůř než se mají oni teď. Tomu říkám HUMÁNNÍ VĚZENÍ.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa