Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Eurovolby 2009: Volební místnosti se otevřely!

Eurovolby 2009
Eurovolby 2009  (Autor: Ondřej Požár)
Autor: ČTK, pes - 
5. června 2009
14:00

Téměř 15 tisíc volebních místností se před chvílí otevřelo! Češi si v pátek a v sobotu budou vybírat své budoucí zástupce v Evropském parlamentu.

22 českých europoslanců si voliči budou vybírat z nabídky 32 politických seskupení, která do volebního soupeření vyslala přes 700 kandidátů. O tom, kdo z nich se stane evropským poslancem, může rozhodnout přes osm milionů Čechů s hlasovacím právem. Při minulých eurovolbách před pěti lety toho využila jen necelá třetina voličů.

Voliči rozhodnou nejen o tom, kdo se bude v příštích pěti letech podílet směřování EU a na tvorbě norem evropského, a tím i českého práva.

První volí politici

Tradičně budou patřit mezi první voliče politici. Platí to hlavně pro předsedy obou nejsilnějších stran, Mirka Topolánka (ODS) a Jiřího Paroubka (ČSSD). Šéf komunistů Vojtěch Filip má volit 15 hodin v Českých Budějovicích, předsedové KDU-ČSL a Strany zelených Cyril Svoboda a Martin Bursík mají v plánu hlasovat až v 16 hodin v Praze.

Svého volebního práva dnes využijí také úřadující premiér Jan Fischer, jeho někdejší předchůdce Miloš Zeman, předseda Senátu Přemysl Sobotka nebo bývalý prezident Václav Havel. Jeho nástupce Václav Klaus by měl hlasovat až v sobotu, stejně jako předseda sněmovny Miloslav Vlček.

Jak budou probíhat volby
Pátek:
14.00 hod.: V Česku se otevřely volební místnosti, v nich a v jejich okolí už nesmí nikdo agitovat
22.00 hod.: Uzavřou se volební místnosti, voliči budou mít šanci přijít ještě druhý den
Sobota:
8.00 hod.: Otevřou se volební místnosti
14.00 hod.: V Česku se definitivně uzavřou volby do europarlamentu, urny zůstanou zapečetěny a střeženy ve volebních místnostech
Neděle:
22:00 hod.: Uzavřou se volební místnosti v posledních státech, jimiž je Itálie a Polsko, a teprve se začínají sčítat hlasy
22:30 hod.: Objeví se první odhady výsledků, definitivně jasno bude až v pondělí ráno

Co potřebujete vědět
Volí se:
- v obci trvalého bydliště
- s voličským průkazem kdekoliv v ČR
Co s sebou:
- občanský průkaz
Ve volební místnosti:
- o hlasovací lístky, které musí mít už každý doma, lze požádat i ve volební místnosti
- do obálky se vkládá vždy jen jeden hlasovací lístek
- lze zakroužkovat pořadové číslo maximálně dvou kandidátů a dát jim tak preferenční hlasy

Volí celá Evropa

Ve stejný den se bude volit také na Slovensku, na Kypru, na Maltě, v Itálii a v Lotyšsku, Britové a Nizozemci si vybrali už ve čtvrtek. Na výsledky hlasování si ale lidé budou muset počkat až do pondělka. Volební komisaři budou moci hlasy začít sčítat až v neděli po 22:00, kdy skončí hlasování ve zbývajících zemích EU.

Kromě Čechů si půjdou vybírat europoslance také Irové, pro které by to mohl být test před druhým referendem o lisabonské smlouvě reformující rozšířenou EU. Očekává se, že irští voliči zřejmě připraví hlavní vládní straně porážku kvůli ekonomické krizi, avšak nezmění proevropskou orientaci země.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa