Naopak tradičních letních slev se nedočkají mladí lidé do 26 let. Na tiskové konferenci to dnes uvedli zástupci drah.

V rámci takzvané protikrizové nabídky se dráhy vrátí k loňským nižším tarifům a sníží cenu síťových jízdenek v krajích. Aktuální letní nabídka není údajně zaměřena jen na jednu věkovou skupinu. Mladí lidé tak letos nebudou moci využívat obvyklou padesátiprocentní slevu Léto 26.

Mladí budou moci údajně využít slev jako ostatní cestující. "Když nemají lidé na zahraniční dovolenou, umožníme jim levněji cestovat doma," uvedl vedoucí oddělení cenotvorby Tomáš Čech. Dráhy tak podle něj posílí svou pozici na trhu a pomůžou podnikatelům v krajích. Čech dodal, že dráhy využívají výhod síťového dopravce "ve chvíli, kdy je národu nejhůř".

Od 21. června do 22. září se cena vnitrostátních jízdenek mezi konkrétními stanicemi sníží na loňskou cenu, která byla o dvě koruny nižší. Víkendová skupinová jízdenka SONE+ bude platit i ve všední den a síťová krajská jízdenka RegioNet zlevní ze 150 korun na 99 korun. Podle Čecha je SONE+ nejoblíbenější turistickou jízdenkou.

Další tarifní změna se týká pendolin na trase Praha - Brno. Dráhy nejsou spokojené s jejich vytížeností, u poloviny všech jízdenek proto klesne cena místenky na nulu, místenka ovšem bude i nadále povinná. Dnes stojí místenka 200 korun, pro držitele zákaznické karty 100 korun.

Vlaky Českých drah loni přepravily 175,2 milionu cestujících, což je o téměř sedm milionů méně než v roce 2007. Největší úbytek připadá právě na regionální vlaky, propad u nich letos dále pokračuje. Většinu jízdenek dráhy zdražily loni v prosinci.

Letní tarif má začít platit sedm dní po mírné změně jízdního řádu. Od 14. června ČD zavedou například nový spoj na sever Moravy a do Slezska. Páteční posilové pendolino z Prahy bude nově zajíždět až do Třince, dosud jezdí nejdále do Bohumína.

"Konečně všichni pochopili, že Třinec patří do centra dění," uvedla starostka města Věra Palkovská. Podle ní by se však měla zvýšit četnost takových spojů. Nový vlak bude jezdit pod názvem Sprinter a mezi Prahou a Ostravou nebude zastavovat.

Dráhy dnes také oznámily, že rozšiřují nabídku takzvaných nízkonákladových jízdenek do zahraničí. Pod názvem eTiket doprodávají část volných kapacit ve vlacích, nově od 1. července také do Hamburku, Vídně, Binzu na Rujáně a Drážďan.