Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Po operaci začal najednou výborně malovat

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Archív)
Autor: ČTK, jos - 
2. června 2009
07:45

Malířské nadání v sobě objevil po mrtvici a rozsáhlé operaci mozku Brit, který do té doby neuměl vůbec malovat ani kreslit.

Devětačtyřicetiletý Alan Brown byl operován před šesti lety a nyní končí malířská studia na univerzitě ve Worcesteru.

Rozvedeného otce tří dětí postihla mozková příhoda po velkých migrénách. Podstoupil 16 hodin dlouhou operaci v nemocnici v Oxfordu, na níž se podílelo 15 chirurgů a při níž byl dvakrát na pokraji smrti.

Po asi dvou měsících rekonvalescence mu zdravotní sestra na jednotce intenzívní péče navrhla, aby si ukrátil čas kreslením. "Dala mi tužku a fotografii svého psa. Obkreslil jsem skoro dokonale," řekl Brown, který po operaci nicméně přestal ovládat levou ruku.

"Nemoc ve mně objevila tvůrčí sklony, o nichž jsem vůbec nevěděl," prohlásil Brown s tím, že do té doby nebyl s to nakreslit ani jednoduchého panáčka a nevkročil do galerie.

Podle mluvčího asociace Headway, věnující se obětem zranění mozku, "s sebou takové zranění nese obvykle ztrátu nějaké funkce, ale jsou známy případy lidí, kteří získali nebo objevili nové dovednosti, i když přesný důvod není znám". V dubnu šokoval třicetiletý Chris Gregory z anglického hrabství Yorkshire svou rodinu, když po operaci mozku mluvil s těžkým irským přízvukem. Po půl hodině ho nicméně nově nabytá dovednost opustila.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi