Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi mířili na Everest: Vrchol se nekoná, okradli je šerpové

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, šim - 
31. května 2009
17:14

Kvůli ukradenému materiálu museli horolezci Libor Uher a Petr Mašek odložit útok na vrchol Mount Everestu. O zdolání nejvyšší hory světa by se měli pokusit znovu v úterý.

Čeští horolezci v neděli vyrazili k plánovanému výstupu, ale museli se vrátit zpět. "Pravděpodobně nějací šerpové vykradli náš depozit ve výšce 6660 metrů. Přišli jsme o kompletní vybavení, které jsme si tady uskladnili. Mačky, sedáky, cepíny, prostě vše," uvedli na webu své expedice.

"Nikoho by ani nenapadlo, že něco takového se tu může stát, zvlášť v takové výšce," dodali. Po návratu do předsunutého základního táboru začali shánět nové vybavení od expedic, které už skončily, a uspěli. "Měli jsme obrovské štěstí. Máme nové vybavení. Pořád hodně sněží. S největší pravděpodobností spojíme síly s týmem Kanaďana Gabriela. Jsou čtyři, takže v šesti máme všichni větší šanci," uvedli Uher s Maškem.

Na nejvyšší horu světa zatím vystoupilo deset českých horolezců, naposledy se to povedlo předloni pražskému primátorovi Pavlu Bémovi. Před dvěma týdny zahynul při pokusu o zdolání Everestu sedmačtyřicetiletý moravský horolezec Věslav Chrząszcz.

djaba ( 1. června 2009 15:22 )

Proč si vybíráte , pánové horolezci , stále ten Everest , když je tolik jiných pohoří v kulturních zemích a relativně blízko ? Do takových končin , kde je ještě doba kamenná , by se jinak nikdo nevypravil .Nejenže je to drahé , dlouhá cesta a odlišná kultura , ale i případná pomoc je komplikovaná a mnohdy nemožná .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání