Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

1. červen 1989: Praha patřila pionýrům

Pionýr
Pionýr  (Autor: www.jaroslavice.info)
Autor: rum, ČTK - 
1. června 2009
06:47

Protože nejideálnější představa soudruhů byla, že co dítě to pionýr nebo alespoň jiskřička, i Mezinárodní den dětí se slavil pod heslem Praha patří pionýrům.

„Dnes bylo živo především v jednotlivých pražských obvodech, kde patronátní pionýrské skupiny spolu s obvodními výbory SSM (Svaz socialistické mládeže – pozn. red.) připravily pestrý program,“ psala před dvaceti lety ČTK. Do Prahy se tehdy sjeli pionýři z celé republiky.

„Chlapci ze Středoslovenského kraje byli hosty svazáků – pracovníků ruzyňského letiště. Jiní se věnovali prohlídce Pražského hradu, Petřína, ale i zoo či si zasportovali na stadionu Rudé hvězdy. Západoslovenští kluci a dívky byli na velice zajímavé exkurzi ve filmovém studiu Barrandov a v závodu Laktos,“ vypočítávala agentura.

Než si ale děti mohly hrát, musely na Vítkově po boku Miroslav Štěpána vzdát hold neznámému vojínovi i známému Klementu Gottwaldovi a vyslechnout si oblíbenou »soudružskou hymnu« Pochod padlých revolucionářů...

K utvrzení vedoucí síly KSČ se zkrátka nesměla vynechat jediná příležitost, ani svátek dětí.


Zítra čtěte: Konzervárny jedou naplno

gogo ( 1. června 2009 16:52 )

Dříve si školy organisovaly výlety také dle vlastního uvážení. Nebo si myslíte že ÚV KSČ o tom rozhodoval do které zoo která škola pojede ? Ano byly některé povinné oslavy jako 1.máj a VŘSR. Ale i tyto akce postupem doby rychle upadaly a poslední roky před rokem 1989 byly již téměř mizivé... Soudruzi se již připravovali na svoji sametovou revoluci a na divokou privatizaci ... Dnes nikdo dětem volno neorganisuje, dnes mají možnost se vyžít na pc, na počítačových hrách, na hracích automatech, případně okusit první drogy ...

djaba ( 1. června 2009 11:21 )

Tehdy ty děti tam nejeli sami od sebe a dobrovolně.Sice každý výlet byl zpestření nudného života ve školách i mimo vyučování , ale vzletné projevy nad hrobem neznámého vojína to pokazily. Dnešní vláda není od toho aby organizovala dětem volno (a nejen jim).Školy samy pořádají tolik výletů a nikdo jim neporoučí , kam a kdy.

jaro26 ( 1. června 2009 10:30 )

at to bylo jak to bylo,ale co dela ninejsi vlada pro nase deti...?? uplny hov- no !!

Zobrazit celou diskusi