Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Elitní jednotka SOG k poslednímu červnu zanikne

Náčelník Vojenské policie Vladimír Ložek
Náčelník Vojenské policie Vladimír Ložek  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
29. května 2009
20:58

Útvar speciálních operací Vojenské policie (SOG) zřejmě skončí k poslednímu červnu. Vojákům to měl oznámit náčelník Vojenské policie Vladimír Ložek. Jednotka na sebe upozornila na přelomu loňska a letoška spory, které uvnitř ní propukly a které se dostaly i na veřejnost.

"Nejdříve nám (Ložek) řekl, že k 1. červenci končí útvar a potom, že k 1. říjnu má být hotová reorganizace vojenské policie," uvedl podle serveru Lidovky.cz nejmenovaný příslušník útvaru, který se schůzky se šéfem Vojenské policie zúčastnil. "Třetí bod, který řekl ve třetí větě byl, že šestka (601. skupina speciálních sil) pro nás připravila speciální výběrové řízení. Že si můžeme vybrat datum, že nám vyjdou vstříc," dodal zmíněný zdroj. 601. skupina speciálních sil působí pod vojenskou tajnou službou.

Jednotka SOG, útvar Vojenské policie plnící úkoly speciálního charakteru, se počátkem roku ocitl v centru pozornosti ministerské inspekce poté, co na sebe tehdejší ministryni obrany Vlastě Parkanové vzájemně v dopisech žalovaly dvě skupiny vojáků. Do médií se později dostaly informace o některých problémech části jednotky za jejího loňského nasazení v Afghánistánu.

V souvislosti se SOG rezignoval velitel Vojenské policie Oldřich Kubát a na jeho místo po několika týdnech nastoupil Ložek, který do té doby stál právě v čele inspekce ministryně obrany.

Jednotka měla v poslední době omezený výcvik. Příslušníci skupiny ve vyjádření, které před časem poskytli ČTK, uvedli, že články v tisku pokládají za možnou kampaň mající za cíl zdiskreditovat důvody pro další existenci jejich jednotky. "Určité tlaky, výpady a nevraživost vůči SOG v průběhu posledních 12 měsíců ze strany velitele Vojenského zpravodajství jsou v kruzích Armády České republiky veřejným tajemstvím," uvedli tehdy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi