Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

29. květen 1989: Soudruzi ČSSR čekali statisíce nakažených HIV!

Vir HIV
Vir HIV  (Autor: wikipedie.cz)
Autor: ČTK, rum - 
29. května 2009
05:00

Chtě nechtě museli soudruzi přiznat, že i v socialistickém Československu žijí lidé s HIV. A situaci viděli dokonce dost černě.

„Odhaduje se, že na planetě je přibližně 10 milionů infikovaných, z toho více než polovina v Africe.Ke 30. dubnu bylo v ČSSR registrováno 128 případů nakažených virem HIV a u dalších 17 se nemoc již projevila. Podle odhadu je u nás zhruba tisíc nositelů viru,“ psala na den přesně před dvaceti lety ČTK.

Nejvíce se onemocnění přenášelo mezi narkomany a podle průzkumu také Čechoslováci oproti ostatním vyspělým státům velmi málo používali tu nejjednodušší ochranu – kondom. Prognózy, které varovaly před vývojem nemoci u nás, byly dost černé. „Jestliže se nezvýší úroveň prevence, budou na přelomu tisíciletí v ČSSR statisíce lidí nakažených touto zákeřnou chorobou, která stále vykazuje pesimistickou prognózu – smrt,“ varovala ČTK.

Strašidelné odhady se nakonec naštěstí nepotvrdily, k poslednímu letošnímu březnu bylo v ČR evidováno 1236 HIV pozitivních, ve světě však číslo stouplo na 30 milionů. Stále však platí, že i když vědci bádají, za uplynulých dvacet let se lék, jenž by nemoc vyléčil, nenašel, jsou jen preparáty, které dokážou zmírnit následky.

gogo ( 30. května 2009 07:12 )

ale jeden tisíc. A to je číslo, které mohlo být reálné. Tak proč překrucováním z toho dělat senzaci ? Dnes nemáme ani tušení kolik HIV mezi námi je.... Zvláště když každý, každá a vše je "sexy" ....

Zobrazit celou diskusi