Přestože primátorem New Yorku je Michael Bloomberg, skutečnými vládci města jsou potkani. V nejlidnatějším americkém městě je hlodavců víc než lidí. A potkani se nevyhýbají ani luxusní čtvrti West Village, kde bydlí Gisele Bündchen. Vycházet z domu po setmění se prý rovná scénám z hororu Krysy. Hlodavci v New Yorku dosahují velkých rozměrů, jsou nebojácní a velmi agresivní.

„Procházejí se tu každou noc obrovští tlustí potkani. Můžete slyšet šílený jekot od bojujících potkanů či od holek, které kolem nich procházejí a bojí se jich. Vycházejí ven z budovy, v níž má majitel uložený odpad a potkani bojují o odpadky přímo na ulicích,“ stěžovala si Gisele na bydlení v luxusní čtvrti.

Ve všech městech a aglomeracích Evropy a Severní Ameriky se daří potkanům, větším příbuzným krys. Zatímco potkani si oblíbili stoky a odpadní šachty měst, krysy žijí především na jihovýchodě Asie ve venkovských oblastech.

Britští vědci přišli tento měsíc s varovnou zprávou. Potkani v Británii zmutovali a jsou imunní i vůči nejprudším jedům. K podobné situaci může dojít i ve zbytku světa, což by znamenalo, že se populace hlodavců začne značně rozmnožovat a bude ohrožovat zdraví a životní prostředí lidí.