Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tři mladí nosorožci na cestě do Tanzanie

Autor: Jitka Žigová - 
28. května 2009
06:00

Veliké loučení se včera konalo v královédvorské zoo. Východočeskou zoologickou zahradu opustili tři mladí nosorožci dvourozí, samice Deborah (5) a samci Jamie (3) a Jabu (2). Jedou do africké Tanzanie zachraňovat svůj druh.

Kolem jedné tuny vážící zvířata se vydala za záchrannou misí na černý kontinent, protože jejich druh je na pokraji vyhubení. V Tanzanii by se dvorské trio mělo s posledními zachráněnými jedinci začít rozmnožovat.

Naposledy byl nosorožec dvourohý běžným a početným zvířecím druhem v první polovině minulého století. Mizet začal kvůli nekontrolovanému lovu, jehož cílem bylo získání jeho rohu. Teď žijí poslední jedinci v nejpřísněji chráněných rezervacích a zatím se alespoň podařilo jejich klesající počet zastavit.

Dvorští nosorožci včera vyrazili v přepravních bednách do rezervace Mkomazi v Tanzanii, kde doplní skupinu asi 10 nosorožců, chovaných na střeženém oploceném území s rozlohou přes 42 kilometrů čtverečních. „Po naložení do beden nosorožce čeká cesta nákladním klimatizovaným vozem na letiště v Amsterdamu a ve čtvrtek se dostanou letadlem na letiště v Tanzanii, kde na ně budou čekat pracovníci z Mkomazi a zajistí jejich další převoz,“ přiblížil dalekou cestu nosorožců královédvorský zoolog Martin Smrček.

Po dálnici urazí nosorožci do Amsterdamu 1000 kilometrů a letecká cesta do Tanzanie bude dlouhá 7200 kilometrů.

 

jarkahofman ( 28. května 2009 09:23 )

nedovedu si představit, že hroši ze dvora králové budou schopni se zdárně vyvíjet v africkém podnebí, sami se starat o potravu a pití, jemi jich líto

bieseger ( 28. května 2009 07:59 )

Nadpis a článek asi píše víc osob že ? V nadpisu to jsou hroši a ve článku nosorožci njn blesk je nejlepsi

Zobrazit celou diskusi