Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Útok ve Vítkově: Kriminalisté už našli podezřelý tmavý vůz

Žháři, podívejte se, co jste udělali Natálce!
Žháři, podívejte se, co jste udělali Natálce!  (Autor: Ivana Žáková)
Autor: Ivana Žáková, pes - 
27. května 2009
16:13

Do pátrání po žhářích, kteří 18. dubna vypálili ve Vítkově dům, v němž žila početná romská rodina, pátrají i senzibilové. Popálená Natálka (2) už není v kritickém stavu, její stav ale zůstává nadále velmi vážný. Kriminalisté už našli podezřelou osádku tmavého vozu.

Po žhářích ale doposud marně pátrají. Osádka, která inkriminovanou dobu kolem domu projížděla, ale podle policie neměla s útokem nic společného. „Kontaktovali jsme více než 500 lidí z celé republiky. Po některých jsme museli pátrat, protože ne všichni bydleli na uvedených oficiálních adresách,“ informovala včera Blesk severomoravská policejní mluvčí Soňa Štětínská. Kriminalisté podle ní hovořili i s lidmi, kteří byli v minulosti v jakémkoliv kontaktu se členy romské rodiny.

„Kromě známých a příbuzných jsme kontaktovali třeba i řidiče autobusů projíždějících Vítkovem, zdravotníky či prodavače,“ uvedla Štětínská. Také podotkla, že policie stále nemá informace, které by jakoukoli verzi jednoznačně vyvrátily, nebo naopak potvrdily. Nadále je ve hře rasový motiv skutku, stejně jako osobní i finanční motiv.

Kriminalisté prověřovali také případnou souvislost s dopravní nehodou, která se stala koncem února přímo před domem poškozené rodiny ve Vítkově. Řidiči projíždějícího auta vstoupil náhle do cesty chodec. Nestačil zabrzdit a muže srazil. Řidič mu poskytl první pomoc a přivolal záchranku. Chodec však zemřel. „Není žádná souvislost mezi žhářským útokem a nehodou. Její účastníci neměli důvod se rodině mstít,“ uvedla Štětínská.

Kriminalistům nabídnul pomoc při pátrání i senzibil. Uvedl údaje k nějakým osobám z Bruntálska, které měly žhářský útok spáchat. „Informace však byly tak obecné, že i při sebelepší snaze se nám nepodařilo konkrétní osoby najít. Prověřujeme nyní spojitost s podobnými žhářskými útoky na severní Moravě,“ dodala Štětínská. Útočníci vhodili do domu zápalné láhve s benzínem Natural. Podle rodiny útok dobře naplánovali, protože předtím vypnuli přívod vody.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání