Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Při pumovém útoku v Pákistánu zemřelo až 30 lidí

Pumový útok v Pákistánu
Pumový útok v Pákistánu  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, brum - 
27. května 2009
09:41

Silný výbuch dnes otřásl východopákistánským městem Láhaur. Údaje o mrtvých a zraněných se zatím rozcházejí. Agentura AP uvádí, že zahynulo až 30 lidí, podle agentury Reuters je prozatímní bilance 15 mrtvých a 126 zraněných.

Trhavina byla umístěna v automobilu a silná exploze poničila okolní budovy. Místní úřady se obávají, že další osoby jsou zasypané pod troskami. Podle agentury Reuters provedl útok sebevražedný útočník, který se pokusil s automobilem projet do policejní stanice.

Svědci vypověděli, že v okolí výbuchu slyšeli střelbu. Není ale jasné, zda šlo o akci násilníků, nebo varovné výstřely bezpečnostních jednotek. Do oblasti vyrazily vojenské oddíly.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. V uplynulých týdnech ale pákistánští oficiální činitelé varovali, že by se místní islámští ozbrojenci mohli pokusit o teroristické útoky v odvetě za ofenzivu, kterou vládní vojáci vedou od minulého měsíce v údolí Svát a okolních oblastech na severozápadě země.

Vojenská operace byla reakcí na snahu ozbrojenců z hnutí Taliban, kteří v podstatě ovládali Svát, rozšířit svůj vliv do okolních oblastí, včetně území ležícího jen 100 kilometrů od hlavního města Islámábádu. V bojích už bylo podle pákistánské armády zabito více než tisíc ozbrojenců, které se podařilo vypudit z rozsáhlých oblastí údolí.

Pokračující boje ale v oblasti způsobily humanitární krizi, když vyhnaly z domovů 2,3 milionu lidí.

Útok se odehrál v době, kdy je v Pákistánu vrchní velitel amerických sil na Blízkém východě a ve Střední Asii (USCENTCOM) generál David Petraeus, který se v Islámábádu účastní setkání s pákistánskou vládou a vojenskými představiteli.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi