Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Do Česka vtrhly silné bouřky s krupobitím

Bouřka
Bouřka  (Autor: David Malík)
Autor: pal - 
26. května 2009
17:16

Do Česka dorazily avizované silné bouřky doprovázené krupobitím, nárazy větru až 90 km/hod. a vydatný déšť. První byly zasaženy Krušné hory a sever Čech.

Bouřkové počasí k nám míří od Drážďan. Meteorologové situaci v Německu monitorují již od pondělí. Podle meteoroložky Dagmar Honsové bude počasí u nás téměř totožné se situací nad Německem.

"Bouřky asi do hodiny zasáhnou Krušné hory a budou postupovat přes Ústecký kraj, Karlovarský, Liberecký do středních Čech. Do Prahy by měly přijít mezi 20. a 22. hodinou," řekla Blesk.cz Honsová.


Takhle to vypadalo v úterý v Lounech:

Počasí v Lounech Počasí v Lounech | Jana Ulrichová


"Očekáváme, že naprší až 40 mm srážek. Déšť bude slábnout až při přechodu z východních Čech na Moravu a do Slezska, kam dorazí kolem druhé až šesté hodiny ranní. Zde by mělo napršet do 20 mm," dodala Honsová.

Meteorologové doporučují lidem, aby přivázali volné předměty, upevnili truhlíky na parapetech. Pokud nemusíte, raději během bouřky nevycházejte z budov. Zastihne-li vás bouřka v autě, je lepší zastavit, a to alespoň během krupobití. Zhoršená bude totiž i viditelnost.

Kromě vydatných srážek přinesou bouřky také citelné ochlazení. Zatímco v úterý si téměř celá republika užívá třicítkových teplot, středa přinese teploty o více než deset stupňů nižší. "V Praze se budou teploty pohybovat kolem 17 stupňů. Nejvíce se ochladí v Plzni, teploty se tu vyšplhají maximálně na 14 stupňů," dodala Hosnová.

Během středy se bude oblačnost v Čechách postupně protrhávat. Na Moravě a ve Slezsku srážky vydrží až do večera.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi