Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

26. květen 1989: Únos letadla, omyl a bláznovství

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: rum, ČTK - 
26. května 2009
05:45

Jen za dva dny došlo ve světě ke dvěma únosům letadel a z toho byl jeden u nás! V našem případě chtěl únosce pryč ze socialismu, v tom druhém zase naopak...

„Dnes dopoledne došlo za letu na pravidelné lince ČSA z Prahy do Karlových Varů k pokusu o únos letadla JAK 40 s dvaceti sedmi cestujícími,“ vydala přesně před dvaceti lety agentura ČTK horkou zprávu.

Únosce Bohuslava B. (41) ale zlikvidovali »esenbáci« v civilu, kteří letadlem letěli. Nikdo nebyl zraněn a únosce, který chtěl do Německé spolkové republiky, okamžitě po přistání putoval do vazby. Na konci prázdnin mu soud za tuto akci přiklepl 13 let »natvrdo«.

Jen o pár hodin později se boeingu, který letěl z Dallasu do Miami, zmocnil jiný terorista. Ten zas po kapitánovi požadoval, aby místo na slunné Floridě přistál v kubánské Havaně. Jak se později ukázalo, únosce utekl z psychiatrické léčebny...

A poslední případ »leteckého pirátství« se také odehrál u nás. Za ně ale mohl zmatený rakouský pilot větroně, který jen dva dny po únosu JAKu vyděsil pohraničníky u Českých Velenic. Zabloudil a přistál na jihu Čech.

Po dobré večeři, pivku a noclehu v jihočeském hotelu se vrátil zpět do Rakouska. Ten z toho vyvázl nejlépe...


Zítra čtěte:
Vyhostili jsme britské diplomaty

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi