Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tamilští povstalci na Srí Lance potvrdili smrt svého vůdce

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: AFP)
Autor: ČTK, šim - 
24. května 2009
22:33

Povstalci ze srílanské separatistické organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTO) v neděli poprvé přiznali smrt svého vůdce Vélupilláího Prabhákarana.

V prohlášení, z něhož citovala zpravodajská stanice BBC, hovoří o vůdcově "mučednictví" a vyhlašují týdenní smutek.

Zprávy, že Prabhákaran je mrtvý, se objevily už minulou neděli, o den později pak média s odvoláním na armádní zdroje přinesla "zaručené informace" o jeho smrti s popisem, jak byl zabit. LTTE ale dosud příslušná vládní informace o zabití svého vůdce odmítala, a ještě v úterý například tvrdila, že je "milovaný vůdce naživu, v bezpečí a daří se mu dobře".

V prohlášení mluvčí LTTE prohlásil, že toto povstalecké hnutí bude napříště prosazovat práva Tamilů na Srí Lance mírovými prostředky.

Srílanský prezident Mahinda Radžapakse v úterý v parlamentu vyhlásil vítězství vládních sil nad tamilskými povstalci a osvobození země od terorismu.

Příslušníci LTTE bojovali tři desítky let za ustavení samostatného státu tamilské menšiny na severu a východě ostrova. Tvrdí, že vláda staví hinduistické Tamily na okraj společnosti, v níž převažují Sinhálci vyznávající buddhismus. S bojovou aktivitou tamilských povstalců je za čtvrt století spojována smrt více než 70.000 lidí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi