Temné drama z malé německé protestantské vesnice v letech 1913-1914, kterou otřásá série krutých a tajemných rituálních zločinů, z nichž jsou podezřelé i děti, vyhrálo už odpoledne i cenu kritiků FIPRESCI. Černobílý snímek podle agentury Reuters pátrá po kořenech nacistického teroru a věnuje se tématu kolektivní viny.

Fotogalerie
4 fotografie

Nejlepší ženský výkon podala podle poroty v čele s francouzskou herečkou Isabelle Huppertovou její krajanka Charlotte Gainsbourgová v krvavém hororu Antichrist (Antikrist) dánského režiséra Larse von Triera. Snímek sám ale vzbudil rozporuplné reakce, například kvůli detailnímu zobrazení zohavování genitálií.

Zlatou palmu za nejlepší mužský herecký výkon si odnesl rakousko-německý herec Christoph Waltz, který ztvárnil jednu z rolí ve filmu Hanebný pancharti amerického režiséra Quentina Tarantina.

O prestižní ocenění soutěžilo 20 snímků. Žádný český zástupce mezi nimi nebyl. V jedné z vedlejších sekcí určené mladým filmařům - Cinéfondation - ale vyhrál český studentský film Bába režisérky Zuzany Špidlové.