Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Policie zatkla 39 členů DS včetně předsedy Vandase

Policejní zásah proti členům Dělnické strany
Policejní zásah proti členům Dělnické strany  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, šim - 
24. května 2009
16:23

Policie v neděli zadržela v Ječné ulici v centru Prahy 39 stoupenců krajně pravicové Dělnické strany včetně jejího předsedy Tomáše Vandase poté, co neuposlechli výzvy k rozpuštění svého shromáždění a pochodovali směrem k Českému rozhlasu.

Řekla policejní mluvčí Eva Miklíková. Zasáhlo proti nim několik desítek policejních těžkooděnců. Stoupenci strany protestovali proti tomu, že Český rozhlas odmítl odvysílat některé jejich předvolební spoty.

Původní shromáždění asi 60 lidí, které se sešlo na Palackého náměstí, rozpustil magistrátní úředník. Zdůvodnil to tím, že Vandas odkazoval ve svém projevu na nacionální socialismus. Na Palackého náměstí se mohou konat veřejná shromáždění bez ohlášení úřadům.

Průvod se poté vydal směrem k Českému rozhlasu, těsně za náměstím mu policie zatarasila cestu. Policisté odebrali protestujícím vlajky a po krátké potyčce tři z nich zadrželi.

Další zásah policie se odehrál až v Ječné ulici před náměstím I. P. Pavlova, kam došly čtyři desítky demonstrantů. Policisté jim přehradili cestu a zadrželi je za přestupek proti shromažďovacímu právu a neuposlechnutí výzvy. Poté je odvezli na policejní služebnu k podání vysvětlení.

Český rozhlas minulý týden neodvysílal dva klipy strany, které obsahují věty jako "Odmítáme vládní politiku cikánského rasismu, kdy z našich daní platíme cikány, aby nemuseli pracovat a svůj volný čas věnovali obtěžování slušných lidí". Vedení rozhlasu dospělo k závěru, že by jejich odvysíláním mohl být porušen zákon. Strana poté podala trestní oznámení na ředitele rozhlasu pro podezření z maření přípravy a průběhu voleb nebo referenda. Rozhlas se kvůli spotům také chystá podat trestní oznámení.

Český rozhlas spolu s Českou televizí také neuvedly některé spoty nacionalistické Národní strany. Její předsedkyně Petra Edelmannová dnes uvedla, že bude navrhovat u soudu zneplatnění voleb do Evropského parlamentu, trestní oznámení však podávat nebude. Česká televize již kvůli klipu trestní oznámení podala. Podle premiéra Jana Fischera byla zveřejněním spotu naplněna skutková podstata trestného činu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod nebo hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení.

Příznivci Dělnické strany se naposledy sešli v sobotu. Na ohlášené shromáždění v Bílině na Teplicku dorazilo zhruba pět desítek extremistů. Proti nim protestovaly asi dvě stovky Romů. Obě skupiny oddělil policejní kordon, který zabránil incidentům.

Ministr vnitra Martin Pecina se rozhodl, že navrhne vládě, aby podala k Nejvyššímu správnímu soudu návrh na zákaz činnosti obou ultrapravicových stran. Rozpuštění Dělnické strany navrhla vláda již loni s tím, že porušuje zákony a je blízká krajně pravicovým uskupením, zejména neonacistickému Národnímu odporu. Soud ale začátkem března návrh zamítl s tím, že neobsahoval dostatek přesvědčivých důkazů

killer ( 30. května 2009 19:26 )

YouTube.com video s názvem "Hip hopem proti bílým"

evolucius ( 25. května 2009 00:39 )

...tady nechceme žádný vesnický nácky...jen vyvolávají násilí v zemi,a hledají umělé nepřátele...uvědomte si, že ať je to jak je to,cikáni nikdy nejsou schopni napáchat tolik škod jako politici...cikáni jsou jako hloupé děti...kdežto náckové se chtějí dostat jen k politické moci...tak útočí na vaší primitivní strunu...stejně jako před ll.Světovou válkou...vše už tu bylo...a jak to dopadlo?..Chcete jak trubky opakovat historii,pro pár buranů kteří nechtějí sdílet panelák s cikány...holota nesnese holotu.

kacenka33 ( 24. května 2009 23:17 )

no tak nějak. Stálo jich asi 60 v klidu na náměstí, na 2 demostranty jeden policajt. Nevím co je napadlo provokovat pochodem na rozhlas

micro ( 24. května 2009 20:47 )

Kdo s nimi nežil neuvěří, ale oni sami jsou rasisti. Ať někdo žije z bílých v komunitě romů.

gogo ( 24. května 2009 19:18 )

Jak Bursíkův miláček... A reklama je zdarma ! I v televizi. Jak prosté milý Watsone ...

Zobrazit celou diskusi