Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Šofér Alžběty II. propašoval novináře do jejího sídla

Archív
Archív  (Autor: Archív)
Autor: ČTK, oj - 
24. května 2009
14:42

Řidič britské královny Alžběty II. údajně tajně propašoval bulvární novináře do Buckinghamského paláce. Za přístup do přísně střežených prostor londýnského sídla britské panovnice si nechal štědře zaplatit.

Uvedly to agentury s odvoláním na britská média. Buckinghamský palác dnes podle serveru BBC News oznámil, že šofér byl z královských služeb propuštěn.

Bulvární list News of the World v sobotu uvedl, že do paláce tajně pronikli dva jeho novináři. Propašoval je tam prý jeden z řidičů ve službách britské panovnice. Předvedl jim dokonce limuzíny používané členy královské rodiny. Celý areál je přitom přísně hlídán policií.

Podle News of the World si řidič Brian Sirjusingh nechal za výpravu na místa, kam se obyčejní lidé jen zřídka dostanou, zaplatit částku 1000 liber (asi 30.000 Kč). Londýnská policie a Buckinghamský palác následně oznámily, že informace listu prověřují.

"Jednotlivec byl před chystaným prošetřením tvrzení listu propuštěn," prohlásila podle agentury Reuters mluvčí paláce.

Podle královského korespondenta BBC Petera Hunta byl Sirjusingh záložní řidič, který byl povoláván do služby jen v případě, že pravidelní řidiči královského paláce nebyli k dispozici.

List News of the World napsal, že aby dvojice žurnalistů pronikla do prostor královnina příbytku považovaných za dobře chráněné, vydávala se za blízkovýchodní byznysmany. Šofér prý muže provedl do královské garáže přes kontrolní stanoviště a kolem nápisu požadujícího prokázání totožnosti.
Uvnitř jim pak Sirjusingh podle listu ukázal několik vozidel používaných členy královské rodiny a jednomu z reportérů dovolit posadit se do Bentleye, v němž královna jezdí při státnických příležitostech.

"Znepokojují nás pochopitelně otázky, které vyvstaly v souvislosti s tímto případem, a jsme v kontaktu s palácovými činiteli ohledně personálních bezpečnostních opatření," prohlásil mluvčí Scotland Yardu.

Jak řekl BBC redaktor zmíněného listu Robert Jobson, je třeba vzít si z tohoto případu narušení bezpečnosti Buckinghamského paláce i z obdobných předchozích případů vážné ponaučení.

"Jakmile vešli (novináři) dovnitř, měli být prověřeni, ale nebyli, a tudíž by se do paláce mohl snadno dostat terorista a nastražit do auta nálož. Nemusel to být právě News of the World, kdo odhalil špatné zabezpečení paláce," upozornil.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi