Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Mexickou chřipkou už onemocnělo přes 12 000 lidí

mexická chřipka
mexická chřipka  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, pal - 
22. května 2009
22:23

Mexickou chřipku dostalo ve světě už přes 12.100 lidí ve více než 40 zemích. Za posledních 24 hodin lékaři potvrdili nový virus A(H1N1) u bezmála tisícovky dalších osob.

Vyplývá to z údajů, které v pátek večer zveřejnilo na svých stránkách Evropské středisko pro prevenci nemocí a kontrolu (ECDC). Vychází z dat zdravotnických institucí v jednotlivých státech.

Nová chřipka, její šíření a příprava očkování proti ní se staly hlavním tématem letošního výročního zasedání Světové zdravotnické organizace (WHO), které skončilo dnes v Ženevě. Současnou situaci WHO hodnotí na šestibodové škále pandemického rizika předposledním stupněm. Ten znamená, že nemoc se šíří v jednotlivých státech, ale zatím ne mezi zeměmi a mezi kontinenty.

Debata se v Ženevě točila mimo jiné kolem toho, že WHO by měla být při hodnocení situace pružnější. Organizace nyní zvažuje, že kritéria pro vyhlašování jednotlivých stupňů upraví. Po skončení jednání to uvedl náměstek generální ředitelky WHO Keiji Fukuda. Novým kritériem by mohlo být například to, jaký může mít zvýšení stupně dopad na obyvatele a jak na ně může zapůsobit.

Někteří experti totiž požadovali, aby WHO vyhlásila poslední šestý stupeň, tedy pandemii. Ta ale podle představitelů Světové zdravotnické organizace nepropukla. Zvýšení pandemického stupně by navíc prý mohlo vyvolat paniku, ovlivnit zdravotnické systémy a přípravu vakcíny či péči o pacienty s jinými chorobami.

Nejvíc nakažených evidují lékaři v USA. Podle tamního centra pro kontrolu nemocí jich dnes bylo přes 6550. V Mexiku se virem nakazilo kolem 4000 lidí a v Kanadě kolem 720. Virus ve světě prokazatelně zabil 86 osob, uvedla WHO. Fukuda dnes ale řekl, že uváděné počty infikovaných nemusejí odpovídat skutečnosti. Některé státy prý přestávají případy počítat a začínají přezkoumávat jen pacienty s těžším průběhem onemocnění. Laboratoře totiž nestíhají všechny podezřelé případy testovat, upřesnil Fukuda. Zdůraznil, že na novou chřipku zatím lidé neumírají. "Nevíme však, co může přijít v budoucnu," řekl.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

monvoj ( 23. května 2009 02:01 )

Konecne to nekdo napsal, nejvice nakazenych bylo v USA, tak proc se to jmenuje Mexicka chripka. Prvni mrtvi, take v USA, to je divne, jako by USA bylo nedotknutelne, vsechno hazeji na ostatni, jako by byli Bozi. Nazvalo se to Mexickou chripkou, protoze Mexico, jako prvni zacalo okamzite reagovat, zavreli na 14 dni skoly, na tyden restaurace, rozdavali rousky a gely na desinfekci zdarma, kdezto USA zatajilo vypuknuti teto infekce a cekalo az co se bude dit, az budou prvni mrtvi. A povedlo se jim to, byli to oni co nechali svou bezohlednosti zemrit prvniho clovicka na tuto chripku.

Zobrazit celou diskusi