Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Socha svaté motorovou pilou a bleskově!

Na hrubou podobu tváře sv. Josefa stačilo Ivanovi pouhých 10 minut
Na hrubou podobu tváře sv. Josefa stačilo Ivanovi pouhých 10 minut  (Autor: Blesk – Jiří Čada)
23. května 2009
05:00

Svatou trojici z lipových špalků v životní velikosti sochá motorovou pilou v Počátkách řezbář Ivan »dědek« Šmíd. Vystudovaného strojaře a bývalého atleta dnes živí svérázným způsobem právě pila.

Během několika minut vznikala před objektivem Blesku z lipového dřeva hrubá podoba tváře sv. Josefa. Špalky pro sv. Marii a Ježíška si Ivan ještě včera na hrubo připravil do tvaru budoucích postav, aby dnes, při počáteckých oslavách Dne přírody, mohla v historické Valchovské aleji před zraky návštěvníků vypuknout jeho rychlořezbářská exhibice.

Na hrubou podobu tváře sv. Josefa stačilo Ivanovi pouhých 10 minut Na hrubou podobu tváře sv. Josefa stačilo Ivanovi pouhých 10 minut | Blesk - Jiří Čada

Na hrubou podobu tváře sv. Josefa stačilo Ivanovi pouhých 10 minut

„Hrubé obrysy postav dělám vždy motorovou pilou,“ říká Ivan Šmíd. Dláto bere do ruky vždy až v závěrečné fázi. „Připravili jsme Ivanovi lipové dřevo z polomů z loňského roku. Jeho sochy světců vždy před vánočními svátky budou stát před naším kostelem,“ seznamoval Blesk s dalším osudem budoucích soch Pavel Huša z počátecké radnice.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mouse ( 23. května 2009 19:26 )

to dřevo už je pár let staré a koupili ho v Lídlu

Zobrazit celou diskusi