Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Co nás trápí v posteli?

láska, sex, vztahy
23. května 2009 | 05:00

O postelových tajemstvích se nemluví... Jestliže jste o téhle »pravdě« přesvědčeni, je načase změnit názor! Protože především tehdy, když náš sexuální život ztrácí šťávu, o nich mluvit musíme.

Z výzkumu Češi a sex 2009 je patrné, že Čechům skutečně na kvalitě jejich sexuálního života záleží, ale jiné problémy skrývá ženské a jiné mužské tělo. Jak je sladit tak, aby byli spokojeni oba?

NÍZKÁ FREKVENCE STYKŮ

38,3 % žen je nespokojených s četností postelových hrátek! Je to poměrně vysoké číslo, které značí na jedné straně jejich rostoucí emancipaci, boří zbytky mýtu ušláplé ženy, která si sex nechce a neumí užít. Na druhé straně svědčí také trochu o nezájmu jejich protějšků. Největší procento nespokojených se skrývá v nejproduktivnější věkové skupině 35 – 44 let. Ale je to bohužel logické – nejvíce pracují, mají největší starosti se svými dětmi, s domácností, se svými muži.

• Pomoc: Ženy by se měly naučit sexem jednoduše vypínat – stejně jako to umějí muži. Čerpejte z něj jen čistou vzájemnou energii a lásku do dalších kol každodennosti! Sice již nejste bezstarostnými dvacítkami, ale život je stále příliš krátký na neustálý shon!

NEDOSAŽENÍ ORGASMU

Největší skupinu nespokojených žen - 26, 2%, tvoří ty, které orgasmu již někdy dosáhly, ale stěžují si, že pouze v polovině styků. Nejvíce neuspokojené jsou mladé ženy do 25 let. Je to pochopitelné, jejich životní zkušenosti a zkušenost s vlastním tělem ještě nejsou dostatečné. Ženy si začínají sexu užívat více až ve zralejším věku. 8 % žen při partnerském sexu nikdy nedosahuje orgasmu, jsou tzv. frigidní, což je bráno jako porucha sexuální funkce. Proti nim na opačné straně je početná skupina žen – 22 %, které jsou tzv. multiorgastické – dosahují více orgasmů během jednoho styku.

• Pomoc: Příčin neschopnosti orgasmu je velké množství. Nedostatečná péče partnera, únava, hormonální či nervové poruchy. U praktického lékaře nebo sexuologa můžete podstoupit vyšetření, aby se vyloučila nebo potvrdila tělesná příčina. Pak bude na řadě prozkoumat duši.

NÍZKÝ PROŽITEK PŘI SEXU

13% žen udává, že při sexu pociťují jen nízký prožitek. 6,7% je vysloveně nespokojených se svým současným partnerem. V tomto případě je nutné hledat příčiny ve špatné komunikaci, případně v základu celého partnerského vztahu. Možná se jen něco změnilo v poslední době, možná, že se k sobě prostě nehodíte. Nikdo jiný než vy sami to ale nezjistí!

• Rada pro pány: Oceňte svou ženu stejně tak, jako jste to dělali před lety! Navraťte se ke staré dobré předehře, vyzkoušejte nové polohy, nové hrátky a třeba nějaké netradiční místo. Sex skrývá nekonečné množství variant dobývání, slastí a je škoda nechat tuto velkou životní oblast ležet ladem.


CVIKY NA PÁNEVNÍ DNO

Trénování pánevních cviků zvyšuje ženin sexuální prožitek, předchází inkontinenci a pomáhá udržet pružný tvar vaginy. Začněte tréninkem při »malé potřebě«, snažte se zadržovat močení na několik vteřin. Nezadržujte dech, nezapojujte zevní svaly pánve a břicha. Tak se naučíte stahovat vnitřní svalstvo a pak již můžete trénovat kdekoliv a kdykoliv. Stah udržte 3 vteřiny, na 3 vteřiny uvolněte. Opakujte desetkrát 2–3x denně a délky stahu postupně prodlužujte. Výsledky se dostavují během 6–8 týdnů poctivého snažení.

Autor: kava