Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Průzkum Blesku: Kolik dnes dají studenti za parádu k maturitě?

Eva Kalašová a David Hošek se k maturitě pořádně naparádili. Přijít slušně oblečený ke zkouškám dospělosti je přece samozřejmostí.
Eva Kalašová a David Hošek se k maturitě pořádně naparádili. Přijít slušně oblečený ke zkouškám dospělosti je přece samozřejmostí.  (Autor: Zbyněk Schnapka)
Autor: zb, pes - 
21. května 2009
05:00

Maturita, to je horor. Zabrat dostanou nervy studentů, ale řádně se provětrají i peněženky jejich rodičů. Přijít ke zkoušce z dospělosti slušně oblečený je totiž samozřejmost. Chlapcům sluší nový oblek, děvčatům sexy šatičky či apartní kostýmky.

Paráda je paráda a ta stojí nemalé peníze. Maturita není vůbec levnou záležitostí. Zbrusu nové oblečení si pořídili také maturanti ze Soukromé obchodní akademie v Plzni.

„Šaty s kabátkem stály 9 tisíc. Chodila jsem se na ně dívat do jednoho butiku v centru města. I když nebyly nejlevnější, nakonec jsem si je přece pořídila. Maturita je přece jen jednou za život,“ svěřila se Blesku Eva Kalašová.

Největší položkou v nákupu maturitní parády byl u Davida Hoška oblek. Přišel ho na 5000 tisíc. „A to byl jeden z těch levnějších. V obchodech měli běžně obleky kolem 10 tisíc,“ dodal Hošek.

Maturitní parádu ještě prodraží u kluků holič a u mladých dam návštěva kadeřníka. Zatímco kluci pořídí ostříhání za 100 až 200 Kč, slečny jejich vlásky přijdou na 800 až 1500 Kč. Za extravagantní účes pak maturantka může zaplatit i přes 2 tisíce.

Eva Kalašová a David Hošek se k maturitě pořádně naparádili. Přijít slušně oblečený ke zkouškám dospělosti je přece samozřejmostí. Eva Kalašová a David Hošek se k maturitě pořádně naparádili. Přijít slušně oblečený ke zkouškám dospělosti je přece samozřejmostí. | Zbyněk Schnapka

Maturant David Hošek

oblek 5000 Kč
boty 600 Kč
košile 550 Kč
kravata 250 Kč
boxerky 350 Kč
ponožky 30 Kč
návštěva holiče 200 Kč
Celkem 6980 Kč

Maturantka Eva Kalašová

šaty 4500 Kč
boty 700 Kč
kabátek na šaty 3500 Kč
spodní prádlo 1000 Kč
návštěva kadeřníka 1300 Kč
Celkem 11000 Kč

gogo ( 21. května 2009 15:51 )

To je smutné, ale v tomto státě smrdí ryba od hlavy... Ale myslím si, že to nic nemění na skutečnosti, že soukromé školy by dle mého názoru neměly existovat z mnoha důvodů. Jedině tak autoškoly... Ale i tam se jedná občas o podvody, o odbyté školení, o dávání řidičáku za úplatu ....

girll ( 21. května 2009 09:18 )

Tak to opravdu majitelka soukromý školy nejsem Maturovala sem před 2 lety.Ale například znám i státní školy a třeba i učnáky kde si zvou ředitelové studenty do kabinetu a na férovku jim o prachy říkají

gogo ( 21. května 2009 07:31 )

Pokud toto nepíše majitel soukromé školy, tak se jedná podle mne o vyjímku potvrzující pravidlo ...

girll ( 21. května 2009 07:20 )

tak to ti teda musim oponovat já dělala střední soukromou a plno lidí neodmaturovalo a nebo je ani k maturitě nepustili.Fajn celý 4 roky jsme platili aby sme mohli vystudovat ale pak u maturity to bylo o znalostech a né kolik dali rodiče "příspěvek"

gogo ( 21. května 2009 06:25 )

než jaký oblek má na sobě. A děvčata sexy šatičky ? Měla třeba minisukně a hezké nohy. Ale že jsou "sexy" to v té době netušila... A navíc - dnes je spousty středních škol soukromých. Nedovedu si dost dobře představit, jak na těchto školách profesorský sbor přísně zkouší studenta, který ho celá léty svými penězi živil ... Rodiče svým dětem vlastně to vysvědčení částečně "kupují" ...

Zobrazit celou diskusi