Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rath: Havle, omluv se za výrok o Škodovce

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, pal - 
19. května 2009
14:11

Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) chce omluvu po Václavu Havlovi, který v pondělí odsoudil umělé udržování míst v mladoboleslavské škodovce. Připomíná to podle něj praktiky v koncentračních táborech.

Havel označil za lehce zrůdnou myšlenku, že mladoboleslavská firma Škoda Auto musí vyrábět víc aut kvůli zaměstnanosti, a použil přitom přirovnání s udržováním míst pro pracovníky koncentračních táborů. Havel by se měl podle Ratha omluvit. Podle Havlovy asistentky exprezident zatím nebude na Rathovo prohlášení reagovat.

"Vnímám nešťastná slova Václava Havla jako políček zaměstnancům a jejich rodinám, neboť přirovnat jejich práci k dozorcům koncentráku a věznitelům je obrovské přestřelení. Na takto významný podnik bychom měli být spíše hrdi, než jej srovnávat s továrnami na smrt a lidské utrpení," uvedl Rath. Dodal, že chápe, že Havel chtěl upozornit na nebezpečí postmoderní doby, kdy se cílem veškerého podnikatelského snažení stal neustálý růst výroby a zisků majitelů bez ohledu na to, co negativního to s sebou přináší.

Ale tento celosvětový problém nelze podle Ratha v žádném případě řešit urážkou jednoho výrobce automobilů z mnoha set, které na světě existují. "Takovým útokem můžete maximálně poškodit jednu, pro náš kraj významnou firmu, jejíž místo v globální ekonomice okamžitě vyplní někdo jiný," uvedl hejtman.

Havel výrok pronesl na tiskové konferenci Strany zelených, kterou podporuje před evropskými volbami. Uvedl, že velkým stranám, ODS a ČSSD, jde někdy pouze o stálý ekonomický růst, a to bez ohledu na všechno ostatní. "Obul" se také do automobilového průmyslu a toho, jak lidé zacházejí s krajinou.
Bývalý prezident před technokratickou politikou soustředěnou výhradně na růst varoval již v minulosti. "Nikdo ze současných politických stran, a to ani ze Strany zelených, která je mi nejbližší, nevysloví otázku, proč má neustále růst průmyslová výroba a podobně, když je nás pořád stejně," řekl například loni v listopadu.

jenka ( 19. května 2009 16:32 )

To tu ještě chybělo. Přímo geneiální na dementního korespondenta

jenka ( 19. května 2009 15:56 )

pindy a o ničem. Hitler, Stalin, Bohunice a další. Pïsatel mohl mít dobrou vůli, ale podal to nesrozmitelně. V některých náznacích jsem měla pocit, že mohl mít i pravdu, leč na mém sugestivním domýšelní nemohu stavět.

hani ( 19. května 2009 15:09 )

V.Havel jako estafetu prevzil od rezimu pouziti genetycke zbrane v Cesku. Driv zarin, iprit, fosgen jmenovali chimicka zbran. Jenom sprave bude genetycka, protoze zyve. Hitler a Stalin pouzyvaji geny v koncentrakach. Proc mate v minidozach v obchodach? To jsou evropsky etalon? Hned Evropa ma 8000 genetycke nemoce! Mate co lecit a na co utracet penize. Muzete volno koupit genny eleksir v nem. Bohunice, Brno. U Sury, Robeka, Garajovoj, Prochazky - 7 patro chirurgie. Pouzyti moc rozsahle. Moc stare lide maji plynovu komoru individualne, doma. Proc Havel zautoci na Skodovku? Tezka prace u delniku. Lide nemocne. Proc ne zastavil jako v Rusku? Bandito pouzyva jenom ne prezident. Jako v Cesku.

gogo ( 19. května 2009 15:03 )

tak toho jeho slint nemůže překvapit. Horší ale je, kolik let kryl a pro občany hrál divadlo spravedlivého prezidenta zatímco s jeho vědomím si komunistické špičky v divoké privatizaci rozkrádaly státní majetek.. On byl s nimi domluven. Byla tam dohoda o rozdělení moci. On jako "vládnul" a komunisté za jeho panování nepotrestaní si vesele nakradli. On si samozřejmě včetně svých kamarádíčků také přišel na své. Havel byl spolupachatel podvodu zvaného "sametová revoluce" !!

beruna ( 19. května 2009 14:48 )

Už je to bohužel starý a nemocný pán, jehož veřejné výroky je nutné brát s rezervou - tu podpoří válku v Iráku, tu výstavbu radaru, tu Bursíka... To přece soudný člověk nemůže myslet vážně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa