Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Hygienikům už začala koupací sezóna

Autor: žig - 
18. května 2009
17:13

Zanedlouho se naplno rozjede koupací sezóna, a tak hygienici včera začali zjišťovat, jak to vypadá s kvalitou vody v koupacích oblastech. A tak to budou dělat jako vždy každých čtrnáct dní, aby mohli milovníky vodních hrátek včas upozornit na případnou nevhodnost koupání a hrozbě poškození zdraví při styku s vodou.

Nejhorší oblast, kde hygienici často narážejí na největší počet nevyhovujících koupacích oblastí je podle statistických zjištění severovýchod Čech. Včera prošlo prvním testem hygieniků jedno z těchto problematických ploch, přehradní nádrž Rozkoš na Náchodsku, kde v minulosti došlo i na vyhlášení zákazů koupání.

"Tady to je zatím v pořádku. Její kvalitu ale může zhoršit extrémně teplé počasí bez deště, které vyhovuje množení sinic," řekl pracovník Zdravotního ústavu v Náchodě Jan Suchánek při prvotním hodnocení vody v Rozkoši. Na místě zjistil například to, že voda má 83procentní okysličení, teplotu 16,5 stupně a průhlednost do hloubky 65 centimetrů. Z  odebraných vzorků pak do tří dnů zjistí, jak je to s přítomností mikroorganismů a případně chemikálií.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi