Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Petr Čapák: Měl žít jen 20 let, slaví ale třicítku!

Autor: Marie Machková - 
18. května 2009
05:00

Tolik síly a vůle. A úsměvů na rozdávání. Takový je Petr Čapák (30) ze Vsetína. Přitom bojuje se smrtelnou svalovou dystrofi í. Nadaný výtvarník leží ve vsetínské nemocnici na oddělení anesteziologie a resuscitace. S dýcháním mu pomáhají přístroje.

„Splnil se mi sen. Dožil jsem se třicátých narozenin, přitom doktoři mi dávali jen dvacet roků života. A přátelé mi uspořádali výstavu,“ svěřil se Petr, jehož obrazy už visely v galeriích v Praze, Olomouci, Opavě, Poděbradech, Krnově, Luhačovicích i v Kolíně.

Asi v deseti letech začal mít zdravotní problémy. Krátce nato skončil na vozíčku. A stejný osud potkal i jeho o dva roky staršího bratra. Ten před několika lety zemřel. Maminka (52) neunesla krutý osud svých dětí a v záchvatu zavraždila tatínka. „Modlím se za odpuštění i za Petra,“ řekla žena při posledním rozhovoru s Bleskem loni v létě.

Petr už mamince dávno odpustil a dokonce psychicky zlomené ženě, která se dodnes léčí, dodává podporu. Petr už se nemohl zúčastnit otevření své jubilejní výstavy mapující jeho tvorbu.

„Za život jsem namaloval přes pět set obrazů. Většina je rozprodaná,“ radoval se malíř, ale bylo vidět, jak ho každé slovo vyčerpává. I když už jen šeptal, chtěl si povídat. „Občas se tu nudím,“ přiznal. Může už jen sledovat televizi, poslouchat rádio a z postele přes okno pozorovat letící ptáky. „Jediné, čím hýbu, jsou čelisti. Pořád ještě můžu někoho pokousat,“ odlehčoval nemocniční atmosféru humorem.

„Člověk ho chce podpořit a najednou cítí, že je to obráceně. On dodává sílu okolí,“ říká mluvčí vsetínské radnice Eva Stejskalová. „Jsem věřící, doufám, že se setkám s tatínkem a bratrem,“ svěřuje se Petr. A situaci, kdy se derou slzy do očí, opět s úsměvem rázně utne. „Ještě nekončím. Třeba ještě něco namaluju. Přijďte mě zase navštívit,“ řekl na rozloučenou a byla z něj cítit neuvěřitelná vůle bojovat.

petrzal ( 26. května 2009 02:46 )

Vše o Petru Čapákovi a o tom, jak mu můžete pomoci, najdete na jeho stránkách www.rozmanityzivot.cz

Zobrazit celou diskusi