Absolutním vítězem mezinárodního platového souboje se stal horník. V Česku si vydělá skoro o devět tisíc korun víc než na Slovensku. Naopak slovenským vítězem se stal šéfkuchař, který si doma vydělá o pět tisíc korun víc než v Česku. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu platů www.merces.cz, který pro Blesk poskytl údaje.

VELKÉ SROVNÁNÍ 100 PLATŮ NAJDETE ZDE!

Čeští patrioti můžou mít radost. Ze stovky vybraných profesí jich na Slovensku vydělá víc jen pětina. „V Česku byla vždy vyšší průměrná mzda než na Slovensku,“ říká Miroslav Dravecký, projektový manažer průzkumu Merces. cz.

Podle něj to souvisí i se strukturou jednotlivých odvětví a profesí. Na Slovensku byl v minulosti větší podíl zemědělství, lesnictví a textilního průmyslu, kde sice pracovalo velké množství lidí, ale za poměrně nízké platy. „Proto průměrná mzda na Slovensku zaostávala za průměrem České republiky,“ dodává Dravecký.

Vliv na vyšší české platy má i to, že do Česka vstoupily o něco dřív zahraniční firmy, které své zaměstnance lépe platí. Platy na Slovensku přitom nijak výrazně nezvedlo ani zavedení eura. „Slovensko zavedlo euro k 1. lednu 2009, tedy v době, kdy se v národním hospodářství začínala projevovat světová finanční a hospodářská krize,“ vysvětluje Miroslav Dravecký.

Zavedení eura tak podle něj mělo na výši platů minimální vliv ve srovnání s tím, jaké důsledky zanechala (a ještě zanechává) krize. A i když rostou platy i na Slovensku, k tomu, aby dosáhly české úrovně, mají podle odborníků ještě dlouhou cestu.