„Brigády jsou právě teď aktuální pro dvě skupiny lidí,“ říká Jan Matějka ze serveru Sprace.cz. „Tradičně pro studenty, kterým se blíží prázdniny a s nimi i období, kdy si mohou finančně přilepšit. Ke druhé skupině patří lidé, kteří kvůli krizi přišli o zaměstnání, hledají si novou práci, ale zároveň potřebují další přivýdělek,“ dodává Matějka.

„Lidé hledají brigády intenzivněji než kdy jindy,“ potvrzuje velký zájem Jana Skalová ze serveru Prace.cz.

Nejvíc nabídek je přitom právě teď, v květnu a červnu. Kdo chce tedy najít letní brigádu, měl by už začít hledat. Poptávka je totiž velká, ale nabídek je méně než v loni. S tím souhlasí i analytik firmy LMC, která provozuje dva velké pracovní portály. „Oproti roku 2008 je opravdu méně nabídek,“ říká analytik Mysliveček.

Zaměstnavatelé zatím nejvíc hledají brigádníky v administrativě, v obchodě, telefonisty do call center a lidi na pomocné práce na stavbách, zahradách nebo při úklidu. Velkou šanci mají studenti, kteří jsou schopní doučovat matematiku, fyziku nebo cizí jazyky.

„Naopak největší zájem ze strany uchazečů je o pozice v sezonním prodeji či službách spojených s letní rekreací říká Jaroslav Macnar z portálu Monster.cz.


KOLIK DOSTANE BRIGÁDNÍK?

Stejné jako loni, tak se dají stručně shrnout výdělky brigádníků. Kolik ale dostanete, to záleží jak na kvalifikaci, tak i na regionu, kde má brigáda probíhat.

„Tradičně nejvyšší výdělky jsou v Praze. Na severu Čech a Moravy je to méně. Za stejnou práci tak můžete dostat 45, ale i 80 Kč za hodinu,“ říká Jan Matějka z Sprace.cz. To platí i o náročnosti práce.

Průměrně se dá vydělat například doplňováním zboží (někdy si dokonce brigádníci vydělají víc než stálí zaměstnanci), administrativou nebo v pohostinství. Nejhůř placené jsou nekvalifikované práce jako třeba úklid, roznos letáků a manuální práce.

Naopak nejlépe placené jsou brigády v IT, překlady a tlumočení, popřípadě práce hostesek. Někdy se dá za hodinu vydělat i více než sto korun hrubého.

„Stále častěji se objevují nabídky se sazbou 100, 125, 130 až 200 korun za hodinu,“ potvrzuje i Jana Skalová z portálu Prace. cz. Je to podle ní proto, že firmy sice zkrátily rozpočty, ale pro určité typy brigád (např. v call centrech) potřebují přilákat kvalitní brigádníky. Každý, kdo ale chce plat okolo stovky na hodinu, musí počítat s velkou konkurencí.

„Brigády za 100 a více korun se na internetu moc neohřejí. Ve výjimečných případech jsme zaznamenali i sto odpovědí na jednu nabídku,“ popisuje Skalová.

Práce
Autor: scom

KDE A KOLIK SE DÁ ZA HODINU VYDĚLAT:

Práce Praha Brno České Budějovice
Operátor call centra 150–200 Kč 90–150 Kč 60–130 Kč
Pokladní 80 Kč 70 Kč 70 Kč
Balení zboží 70 Kč 68 Kč 70 Kč
Skladník 65 Kč 60 Kč 60 Kč
Pomocný zahradník 70 Kč 65 Kč 65 Kč
Úklid 90 Kč 60–90 Kč 55 Kč
Recepční 80 Kč 100 Kč 75–85 Kč
Administrativa 100 Kč 80–100 Kč 60 Kč
Hosteska 150 Kč 90 Kč 100 Kč
Inventura v supermar. 80–90 Kč 70 Kč 70 Kč

Zdroj:. Internetové pracovní portály


TRVEJTE NA SMLOUVĚ!

Tisíce lidí hledají brigádu. A to přesto, že zákoník práce žádný pojem brigáda nebo brigádník nezná. Když někdo nabízí brigádu, je každému jasné, že půjde jen o dočasnou práci. Ale i kdyby šlo jen o práci na pár dní, vyplatí se trvat na písemné smlouvě. Než ji ale podepíšete, v klidu si ji pročtěte a na všechno se zeptejte. A počítejte s tím, že jen na to, co máte písemně, máte vymahatelný nárok.

CO VÁM MŮŽE DÁT ŠÉF PODEPSAT?

Dohoda o provedení práce

● sjednává se většinou na konkrétní úkol ● podpisem se zavazujete, že budete odpracujete maximálně 150 hodin za rok ● šéf za vás neodvádí zdravotní a sociální pojištění, takže nemáte nárok na nemocenské dávky ● nemáte nárok na podporu v nezaměstnanosti

Dohoda o pracovní činnosti

● sjednává se většinou na delší dobu ● je možné ji uzavřít jak na dobu určitou, tak na dobu neurčitou ● ročně můžete odpracovat jen určitý počet hodin, který zhruba odpovídá polovičnímu pracovnímu úvazku. Průměrně tak můžete týdně odpracovat maximálně dvacet hodin. Po dobu tří měsíců ale můžete pracovat i na plný úvazek. ● zaměstnavatel za vás odvádí zdravotní i sociální pojištění. Pokud onemocníte, máte nárok na nemocenské dávky.


POZOR! TOHLE SI OHLÍDEJTE!

●Rozhodně trvejte na písemné pracovní smlouvě.

● Pamatujte, že minimální hodinová mzda je 48,10 Kč hrubého. Tedy při čtyřicetihodinové týdenní pracovní době máte nárok na 8000 Kč hrubého. Nikdo vám nesmí dát méně.

● Ptejte se, kdy a jakým způsobem vám za vaši práci zaplatí. Peníze převedené na účet příští měsíc vám prázdninové cestování ani nájem nezaplatí. Některé firmy nabízí brigádníkům možnost každodenního vyplácení peněz v hotovosti.