Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chomutov: Dělnická strana uklízela park a provokovala Romy

Autor: lac, tez, šim - 
17. května 2009
18:16

FOTOGALERIE: V Chomutově se krátce po nedělním poledni sešlo asi 30 členů Dělnické strany. Pořádají zde mítink k uctění památky před několika lety zavražděné Markéty (+17). Členové DS došli do parku, kde se vražda odehrála, a k velkému překvapení všech začli na místě sbírat odpadky.

Všichni přítomní vytáhli plastové pytle a gumové rukavice a čistí park. Není vyloučeno, že se za touto populistickou akcí skrývá provokace.

Z parku poté vyrazili do centra. V Poděbradově ulici začali řečnit. To jim ovšem už policie zatrhla s tím, že pochod nemají povolený. Místopředseda DS Kotáb ovšem tvrdí, že tuto akci mají od magistrátu Chomutova povolenu už od prosince.

Kolem druhé hohiny vyrazil průvod do Kadaňské ulice, která je vyhlášena jako problémová.

Romové na přítomnost radikálů příliš nereagovali. Spíše celou situaci pozorovali s odstupem v autech.

Extremisti se asi po půlhodinovém pochodu městem vrátili zpět do centra. Vždy, když se na blízku vyskytla nějaká skupinka Romů, začali vykřikovat svá hesla typu Cikáni do práce či Nic než národ. Romové si s nimi vyměnili nadávky.

Krátce před patnáctou hodinou všichni členové DS zašli do restaurace Kulisárna nedaleko chomutovského divadla. Tím celá akce zřejmě končí. Policie přesto situaci dále monitoruje.

„Bylo to tajné. Ano,“ byl dnes před polednem skoupý na slovo předseda ústecké organizace Petr Kotáb. Policie o tomto pochodu informována nebyla. „Nic hlášeného nemáme,“ řekla tisková mluvčí Chomutova Marie Pivková.

Nám se podařilo zjistit, že si členové Dělnické strany dali schůzku u vlakové zastávky Chomutov-město a odtud chtějí vyrazit do problémových čtvrtí, kde žijí Rómové. V úvahu příchází nejbližší sídliště Březenecká a Kamenná.

Na místě se zatím sešlo kolem 30 členů DS. Celou situaci na kontrolují policejní hlídky. Romští aktivisté vyzvali své lidi ke klidu.

Chomutov má s podobnými pochody již zkušenosti. V neděli 3. května se zde málem střetli Rómové a extremisté z bloku Autonomní nacionalisté při mítinku Rómů Nacionalisté ho narušili a znepřátelené tábory od sebe dělilo jen málo policistů.

Týden na to chtěli Romové v Jirkově narušit hudební produkci při oslavě narozenin příznivce nacionalistů.

 

enemyop ( 18. května 2009 09:15 )

ani nie tak dávno si sám minister Čarnogurský dovolil nehanebnú provokáciu a na Luniku IX osobne zberal smeti ktoré vyprodukovali cigáni. Samozrejme aj tam bolo plno policajtov, ale nie preto, že nehanebne provokoval, ale aby mu neukradli ak trenírky počas jeho nacionalistickému pochodu proti (alebo za ?) romom.

4791 ( 18. května 2009 08:57 )

Souhasím a ve svém okolí neznám jediného člověka,který by DS nefandil

lyysa ( 18. května 2009 08:39 )

ja delnické straně fandím

rambo007 ( 18. května 2009 07:46 )

Dneska asi bude velká provokace v Praze. V naší ulici jsou desítky lidí s košťaty, aby se vzájemně poznali, tak si vzali oranžové vesty. A také to vypadá, že mají nějakou motorizovanou podporu, protože za nimi jsou připravena ohromná oranžová auta, která asi těmi košťaty budou napadat cikány. Považuji to osobně za ukázku rasové dikriminace. Pokud chce žít někdo v prachu a špíně, tak by v tom prachu a špíně měli žít i ostatní, a ne že se to egoisticky, bez ohledu na názory ostatních, uklidí.

caasiia ( 17. května 2009 20:58 )

Až se Romové budou chovat tak jako každý slušný člověk budu proti Dělnické straně je mi 40 , ale fandím jí .Žít tady s Romy je o život

Zobrazit celou diskusi