Norsko zvítězilo už potřetí v soutěži, která každoročně patří k nejsledovanějším televizním pořadům v Evropě. Naposledy Norsko dosáhlo na nejvyšší stupeň v roce 1995 a letošní vítězství zároveň znamená, že bude hostitelem příštího ročníku.

Rybak patřil od počátku mezi favority a při svém finálovém vystoupení publikum okouzlil zpěvem i hrou na housle. "Tahle písnička je o krásném pocitu z mé první lásky a již mi přinesla hodně štěstí," řekl. Na druhém místě skončil Island, který zastupovala zpěvačka Yohanna a na třetím místě ázerbajdžánské duo AySel a Arash.

Moskevské finále se opět obešlo bez české účasti; letošní zástupce skupina Gipsy.cz vypadla v úterním prvním semifinále. Finále, které se konalo v moskevském sportovním komplexu postaveném původně pro olympiádu 1980, sledovalo v hledišti více než 16.000 diváků a dalších odhadem sto milionů lidí si show pustilo v televizi, uvedli organizátoři.

Divácké hlasování odstartoval signál z vesmíru - pokyn k začátku hlasování přišel pomocí živého vstupu od posádky Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Ve finále soutěže hlasovali diváci z jednotlivých zemí, kteří společně s odbornou porotou mohli ovlivnit výsledné hodnocení; ovšem podle pravidel diváci nemohou hlasovat pro zástupce své země. Podle agentury AP zaznamenal norský zpěvák historicky nejvyšší počet bodů za dobu konání soutěže.

Rusko se coby pořadatelská země snažilo využít této prestižní akce, aby předvedlo svou pohostinnost a prezentovalo se coby moderní společnost. Jeho snahu ovšem v sobotu narušily zákroky policistů, kteří se v Moskvě střetli s účastníky nepovolené demonstrace homosexuálů.

Soutěž se poprvé konala před 53 lety. V roce 1974 v ní uspěla do té doby nepříliš známá švédská skupina ABBA s megahitem Waterloo. Mezi vítěze patří také Cliff Richard nebo Céline Dionová.

Gipsy.cz byli teprve čtvrtým českým zástupcem v projektu dříve známém jako Velká cena Eurovize. Romskou skupinu nominovala do letošního ročníku soutěže přímo Česká televize, která moskevské finále v sobotu vysílala v přímém přenosu od 21:00. Před dvěma lety Česko neúspěšně zastupovala rocková kapela Kabát, loni zpěvačka Tereza Kerndlová. Již v roce 1968 se soutěže zúčastnil Karel Gott, který však reprezentoval Rakousko.