Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bombardér B-2, který pokořil rychlost zvuku!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: INT, jho - 
17. května 2009
06:03

Na první pohled to vypadá jako ryba vyskakující z hladiny vody. Ve skutečnosti je to zabijácký stroj, bombardér B-2, známý také jako Spirit. Na fotografii je zachycen přesně v momentu, kdy se chystá překročit rychlost zvuku. Snímek byl pořízen, aby ukázal, že bombardéry B-2 jsou po vylepšení ve skvělé formě a do starého železa rozhodně nepatří.

Bombardéry Spirit jsou staré už 16 let. V době vzniku byly sice napěchované tou nejmodernější počítačovou technikou. To už ale v poslední době neplatilo a počítače uvnitř bombardérů žádaly výměnu. Loňské selhání a zřícení jednoho ze Spiritů nutnost výměny techniky jen podpořilo.

V těchto dnech se bombardéry dočkaly a dostaly zbrusu novou počítačovou techniku s novým softwarem. Podle firmy Semantic Designs, která navrhovala program v nových počítačích, se výměnou techniky prodlouží životnost zabijáckých strojů.

A že jsou i po velkém zásahu inženýrů bombardéry B-2 Spirit stále ve skvělé formě dokazují i snímky, které byly v těchto dnech pořízeny nad americkým městečkem Palmdale nedaleko Los Angeles.

B-2 Spirit se začal sériově vyrábět v roce 1993. Celkem se plánovalo vyrobit 135 kusů, nakonec jich však vzniklo pouze 21. Cena za jeden kus se přitom pohybuje kolem 23 miliard korun.

A čím jsou bombardéry tak výjimečné? Jejich předností je to, že je neumějí odhalit radary. Navíc jen jediný kus Spiritu dokáže srovnat se zemí třeba i celé město. Obsahuje totiž desítky tun výbušnin, včetně jaderných pum. Stroje svou palebnou sílu ukázaly poprvé v roce 1999 v Kosovu. Poté byly nasazeny ještě ve válce v Afghánistánu a Iráku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi