Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

30 tisíc odborářů protestovalo na Hradě! Píšťalky a dělobuchy proti krizi!

Autor: ČTK, tez, šim - 
16. května 2009
14:49

FOTOGALERIE: Na Hradčanském náměstí demonstrovalo téměř 30 000 odborářů. Hlasitým pískáním protestovali proti dopadům celosvětové hospodářské krize na zaměstnance.

14:42 - Poslední projev pronesl vedoucí svazu Kovo Josef Středula. Vyzval vládu, aby neměnila zákoník práce ani důchodový systém.

336053:gallery:true:true

14:30 - Kolem půl třetí se shromáždění začalo pozvolna rozcházet. Na pořádek dohlíží desítky policistů

14:19 - Předseda slovenské Konfederácie odborových zväzou Miroslav Gazdík varoval před pravicovými vládami. Ty podle něj nadržují bohatým a chudých a důchodců se straní.

14:10 - Někteří účastníci shromáždění již odcházejí, zejména Poláci.

14:02 - Za řečnickým pultem se střídají řečníci s projevy, a to i ze zahraničí

13:57 - Podle policie je na místě 23 000 demonstrantů. Na Strahov je přivezlo přes 350 autobusů.

13:49 - "Některé firmy přenáší důsledky krize jen na zaměstnance. To je pro nás nepřijatelné a musíme to odmítnout," řekl Štěch.

13:36 - Projev šéfa ČMKOS Milana Štěcha Kritizuje zavedení zelených karet, které k nám umožnily přísun levné pracovní síly ze zahraničí. Vládu, která neodhadla dopad finanční krize a nezavedla příslušná opatření, kterými se dalo krizi zabránit.

13:27 - Mezi účastníky je i řada cizinců, nejvíce zřejmě Poláků, své české kolegy ale přijeli podpořit i lidé z Německa, Rakouska, Bulharska, Francie, Chorvatska či Slovinska

13:16 - S malým zpožděním začali pořadatelé s plánovanými projevy. Celá akce by měla trvat asi hodinu.

Panuje zde vzrušená, ale přesto spíše přátelská atmosféra, hraje kapela Jo Jo Band, někteří účastníci se posilňují alkoholem.

13:05 - Začátek programu bude vzhledem k organizačním záležitostem o pár minut odložen. Organizátoři vyzývají přítomné, aby se stavěli do nezaplněných koutů náměstí. Některé zdroje hovoří až o 30tisícové účasti.

Protest pořádaný ve spolupráci s Evropskou odborovou konfederací je součástí mezinárodní série podobných akcí zahájené ve čtvrtek v Madridu a pokračující v pátek v Bruselu. Dnes se bude demonstrovat také v Berlíně.

12:58 - Hradčanské náměstí je podle senátora Milana Štěcha, předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů již zaplněné, přitom konec průvodu je stále ještě na Strahově.

12:30 - Na Hradčnaské náměstí dorazili také protestující školští odboráři, který dopoledne demonstrovali před Ministerstvem školství.

12:19 - Pořadatelé předpokládají účast až dvaceti tisích demonstrantů. Čechy přijedou podpořit i odboráři ze zahraničí. Očekáváno jich je až několik tisíc.

11:52 - Během celého dopoledne přijížděly na Strahov autobusy ze všech koutů České republiky. Slyšet je troubení a řehtačky, ale i dělbuchy. Nad davem odborářů mimo jiné vlají i prapory legendárního polského odborového svazu Solidarita.

"Jsme tu proto, aby zaměstnavatelé nevyužívali krizi pro další zhoršování pracovních podmínek," řekla na Strahově místopředsedkyně odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Ivana Břeňková. Demonstrace je podle ní jen první krok a bude nutné dál vyjednávat s vládou. Další účastnice demonstrace, která přijela ze Zlína a je z odborového svazu pošt, si myslím, že bude třeba být ještě radikálnější.

Odboráři chtějí demonstrací bojovat proti údajným snahám zneužívání důsledků krize v neprospěch zaměstnanců. Tímto způsobem podle nich chtěl postupovat bývalý kabinet premiéra Mirka Topolánka (ODS). Vadí jim zejména připravované návrhy novely zákoníku práce a záměry bývalé vlády na pokračování důchodové reformy.

Nová úprava by měla nahradit dosavadní zákoník práce, který i přes prezidentovo veto v parlamentu prosadila těsně před volbami v roce 2006 ČSSD spolu s komunisty. Začal platit v roce 2007 lednu, Ústavní soud však loni celkem 11 jeho ustanovení zrušil. Týkala se například pravomocí odborů či vazby pracovního kodexu na občanský zákoník. Nový ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka novelu hodlá předložit vládě.

Proti současné vládě však demonstrace namířena nebude. Premiéra Jana Fischera o tom ve čtvrtek informoval předseda ČMKOS a senátor za ČSSD Milan Štěch. Premiér Fischer nevyloučil možnost, že se na sobotní demonstraci přijde podívat.

gogo ( 18. května 2009 13:00 )

Předáci se tváří že brání práva pracujících (za peníze, které ani nechtějte vědět...) a zaměstnavatelé se tváří, že to jako berou na vědomí a vláda se také tváří. Pokud by se něco myslelo doopravdy, tak by musely být stávky. A dlouhé stávky... Prostě kdo z koho. Toto je jen trapná šaškárna ...

bobina ( 17. května 2009 09:49 )

stále je v našem státě dost velké množství hlupáků spojujících si realitu s bývalým komunistickým režimem!!! M8m dojem že jim uniká ale to podstatné,že takto mizerně jsme se neměli ani za těch komunistů!!! Hoši,už si snad najděte něco jiného k přirovnávání,toto už je opravdu vyčpělé!

warumfernet ( 16. května 2009 19:19 )

Máme holé zadky!!!!! Máme hole řitě!!!!! Máme holé účty!!!!! Máme holé lebky!!!!!, Máme holé řitě!!!!!!!

james ( 16. května 2009 17:41 )

Nesmyslná demonstrace proti nesmyslné krizi. Většina zaměstnanců by měla nějaký ten důvod demonstrovat. Ale slušný člověk se nenechá takto manipulovat. To jen ten komunistický ksindl zase zkouší svou sílu.

zenaodadoz ( 16. května 2009 16:59 )

To jste asi zaspal dobu. Dnes nakoupíte všude co chcete a pivo si dáte taky kde chcete a levněji.

Zobrazit celou diskusi