Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Stovky odborářů demonstrují u ministerstva školství!

8:00
8:00  (Autor: Michal Protivanský)
Autor: ČTK, tez - 
16. května 2009
11:58

Několik stovek odborářů dnes přišlo na demonstraci, kterou školské odbory uspořádaly na Maltézském náměstí v Praze u budovy ministerstva školství. České učitele, vyzbrojené transparenty, píšťalkami a různými trumpetami, přijeli podpořit i jejich kolegové ze zahraničí, například ze Slovenska a Rumunska.

Na náměstí proudí stále další lidé. Pořadatelé jich očekávají několik tisíc.

Školské odbory si dlouhodobě stěžují na nízké příjmy učitelů i nepedagogických pracovníků ve školství. Dnešní demonstrací chtěli upozornit na neřešené problémy ve školství, které se podle nich prohlubují.

Bývalý kabinet premiéra Mirka Topolánka těsně před koncem svého funkčního období počátkem května schválil zvýšení mezd ve veřejném sektoru o 3,5 procenta. Podle bývalého ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase (ODS) změna prospěje právě zejména pracovníkům ve školství.

Odboráři si však stěžují zejména na nedostatek peněz pro moderní vybavení škol a zajištění pomůcek i dalšího vzdělávání pedagogů. Žádají také legislativní změny, zejména novelu školského zákona a zákona o pedagogických pracovnících.

"Je nezbytné na všechny nedostatky upozorňovat nahlas a jejich odstranění razantně vyžadovat zejména nyní, kdy se připravuje návrh státního rozpočtu," uvedl předseda školských odborů František Dobšík ve výzvě zveřejněné na internetových stránkách odborového svazu.

Odbory se obávají hlavně toho, že nový ministr financí Eduard Janota připraví rozpočet snížený v kapitolách jednotlivých ministerstev o deset procent. "To by se v regionálním školství promítlo ve snížení výdajů na platy zaměstnanců téměř o osm miliard korun. To by pro školství znamenalo kolaps," míní Dobšík.

Po skončení demonstrace se odboráři z Maltézského náměstí vydají průvodem na nedaleké Hradčanské náměstí. Zúčastní se tam demonstrace Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) uspořádané proti údajnému zneužívání dopadů krize na úkor zaměstnanců.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

james ( 16. května 2009 17:54 )

Učitelé všech stupňů by měli jít svým žákům a studentům příkladem. Málo nemají, to je lež. A toho volna k tomu. Odborářskou demonstrací svým žákům ukazují levicovou cestu. Nedomýšlet, co pak vyučují. Zase zkrátka bolševický ksindl.

alebi ( 16. května 2009 13:55 )

Nevím,proč zrovna učitelé jsou představováni jako nejhůř placení zaměstnanci.Myslím,že v našem státě je spousta jiných profesí,které jsou na rozdíl od učitelů placeny opravdu mizerně,ovšem tyto profese mají smůlu,nejsou státní zaměstnanci a nikdo jim nepřidá. co třeba prodavačky v marketech,jejich práce je náročná fyzicky i psychicky, pracují sedm dní v týdnu,musí dělat přesčasy a ne vždy placené,každý si na ně dovolí, a jejich plat je směšný, někdy těsně nad hranicí min. mzdy.Pokud se učitelům nelíbí jejich plat, ať jdou jinam, nikdo jim nebrání. Ale oni jen křičí, a svého místa se drží zuby nehty, uvědomují si,že se mají ještě pořád dost dobře.

Zobrazit celou diskusi