Hudební producent Alex Christensen, autor swingem inspirované skladby Miss Kiss Kiss Bang, kterou v Moskvě zazpívá americký zpěvák Oscar Loya, si podle agentury DPA dělá naděje na umístění v horní třetině konečného pořadí.

Tlak na německo-americké trio je enormní, protože v minulém ročníku soutěže, kterou hostil srbský Bělehrad, skončila německá popová skupina No Angels na posledním místě.

Němečtí zástupci šli do finále v optimistické náladě. "Nejsem tady, abych Německo zachraňovala před dalším špatným umístěním - to kluci zvládnou sami," uvedla šestatřicetiletá Dita von Teese. Miss Kiss Kiss Bang má být "sexy podívaná", při níž bude polonahá tanečnice "dovádět" na pohovce ve tvaru rtů. Ukázat holou kůži navíc přislíbil i zpěvák Loya.

Fotogalerie
5 fotografií

Letošní ceny Eurovize se po loňském vítězství ruského zpěváka Dimi Bilana rozdávaly oprvé v hlavním městě Ruska. Moskevští pořadatelé již předem avizovali dokonalou "olympijskou" show, jakou prý svět za více než 50 let soutěže ještě neviděl.

Skutečně "těžkou váhu" vyslala do Moskvy Británie. Televizní diváky má k zaslání hlasů přesvědčit král muzikálů Andrew Lloyd Webber, jenž doprovodí mladou zpěvačku Jade Ewenovou. Mezi favority od začátku patřil i Nor s běloruskými kořeny Alexander Rybak s vlastní skladbou Fairytale. Ten také nakonec letošní ročník soutěže vyhrál

"Tahle písnička je o krásném pocitu z mé první lásky a již mi přinesla hodně štěstí," nechal se slyšet třiadvacetiletý hudebník.

Do finále se probojovala i Ukrajinka Světlana Lobodová, s níž vystoupila i skupina go-go tanečníků v kostýmech gladiátorů.

Ruská státní televize slíbila, že na finále, které začíná v sobotu ve 21:00 SEČ, nebude ničím šetřit. Již obě semifinále byla plná pompy, nechyběly kulisy ve stylu ruských pohádek, balet ani lidový folklor. Pochyby vzbudila snad jen v Rusku oblíbená vojenská estetika.

Skleněné pódium obklopené 2000 čtverečními metry projekční stěny je považováno za jedinečné. Na tuto parádu vynaložilo Rusko přibližně 30 milionů eur (asi 808 milionů Kč).

Mnoho fanoušků si však stěžuje na přísná bezpečnostní opatření policie a armády, které na udržení pořádku a k zajištění nerušeného průběhu soutěže nasadily na 20 000 osob.