Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Obama zachová sporné vojenské soudy k souzení teroristů

Guantanámo
Guantanámo  (Autor: AFP)
Autor: ČTK, pal - 
15. května 2009
20:35

Americký prezident Barack Obama v pátek oznámil, že na americké základně v kubánském Guantánamu zachová kontroverzní vojenské tribunály k souzení některých osob podezřelých z terorismu.

Soudy vznikly za předchozího prezidenta George Bushe. Obama ale slíbil, že celý systém, který on sám dříve odsuzoval, vylepší.

Obama prohlásil, že jeho administrativa oživí vojenské tribunály na Guantánamu poté, co upraví některá pravidla jejich fungování. To by se mělo týkat hlavně zákazu použít u soudu výpovědí, které byly získány tvrdými vyšetřovacími metodami a které by mohly být podle mezinárodního práva označeny za mučení.

Obnovení vojenských tribunálů by se mělo týkat jen menšího počtu vězňů. Prezident požádal o zmrazení některých kauz o dalších 120 dní, aby měl Kongres čas uzákonit některé nutné změny celého systému.

Obamovo rozhodnutí obnovit vojenské soudy narazí zcela určitě na kritiku liberálních skupin, které se ještě nevzpamatovaly z jeho středečního rozhodnutí zablokovat zveřejnění fotografií dokumentujících týrání zajatců americkými vojáky.

gogo ( 16. května 2009 23:04 )

Singhajo, singhajo.... je mi tě líto. Dobrou noc.

gogo ( 16. května 2009 18:40 )

Ale, ale singhajo ... To jsi tak zbabělý, že když jsi v anonymitě, tak jsi hrdina ? To snad ne ... Pokud jsi skutečný frajer (jak si o sobě jistě myslíš), tak zde napiš své jméno a mejlovou adresu a pak můžeš nadávat do alelujá. A můžeme si pak vše vysvětlit na Tvé adrese. Tak prosím pane hrdino. Čekám ..... A pak si můžeme popovídat i o těch teroristech, o kterých papouškuješ jen to, co znáš z našich médií a neuvažuješ o tom, že pravda může být trochu jiná ... Tak singhajo .... čekám !

gogo ( 15. května 2009 23:44 )

kasal jsi se ve volbách jak budeš férový, co vše napravíš a skutek utek ... A zmasírovali Tě, že časem budeš druhý Bush ....

Zobrazit celou diskusi