Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bilance mexické chřipky: 6200 nemocných, první v Belgii

Zdobená rouška - klikatý úsměv
Zdobená rouška - klikatý úsměv  (Autor: AdamOnline)
Autor: ČTK, brum - 
13. května 2009
19:30

Belgie se ve středu stala 34. zemí, kde byl potvrzen výskyt chřipky A(H1N1), běžně nazývané prasečí, či mexická. Nemoc do dneška ve světě prokazatelně postihla přes 6200 lidí, z toho víc než polovinu v USA, a zemřelo na ni 65 osob, z toho 60 v Mexiku, kde propukla.

Evropská unie dnes znovu zdůraznila připravenost pomoci v boji proti nákaze.

Agentura AP s odkazem na údaje Světové zdravotnické organizace, amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí a jednotlivých zemí oznámila, že mexická chřipka dosud ve světě postihla 6257 lidí, z toho 3352 v USA a 2282 v Mexiku. Mexický ministr zdravotnictví José Ángel Córdova však vzápětí řekl, že v jeho zemi onemocnělo už 2386 lidí, z nichž 60 zemřelo.

Ministr nicméně zároveň řekl, že poslední úmrtí bylo zaznamenáno 7. května a že lze pozorovat systematické snižování intenzity epidemie. Znovu ujistil, že mexická turistická střediska jsou ze zdravotního hlediska zcela bezpečná.

Turistika je pro Mexiko třetí největší zdroj deviz, takže úbytek zahraničních turistů kvůli chřipce je pro ně velmi nevítaný. Podle dnešního odhadu mexického ministerstva financí přijde epidemie Mexiko na 2,3 miliardy dolarů (46 miliard korun) a jejím důsledkem bude prohloubení hospodářského poklesu o 0,3 procenta.

Belgie ve středu oznámila, že zjistila takzvanou mexickou chřipku u jednoho pacienta. Jde o osmadvacetiletého muže, který nedávno navštívil USA.

V Evropě bylo nejvíc nemocných zjištěno ve Španělsku - 98 - a ve Velké Británii - 68. Počet případů se zvýšil také například v Číně, Panamě, Kolumbii a Guatemale.

Smrtelné případy se však stále omezují jen na Mexiko (už zmíněných 60), Spojené státy (tři) a Kanadu a Kostariku (po jednom). Mimo Severní Ameriku má nemoc poměrně mírný průběh a Světová zdravotnická organizace (WHO) stále nepřikročila k tomu, aby zvýšila pandemickou pohotovost na nejvyšší, šestý stupeň.

Mexická chřipka byla ve středu také na pořadu pražského jednání zástupců EU a Riodejaneirské skupiny, která sdružuje přes 20 latinskoamerických zemí a státy Karibského společenství. Ve společném prohlášení účastníci vyslovili solidaritu s nejpostiženějšími zeměmi, zvlášť s Mexikem, a EU opětovně zdůraznila připravenost zabývat se ve spolupráci s postiženými státy nejlepšími možnými způsoby pomoci v boji proti nákaze.

gogo ( 13. května 2009 21:39 )

Každý vir po čase mutuje. Každým rokem je na př. nový a nový vir chřipky. Mutace sama o sobě není nebezpečná. To je přirozený vývoj viru. A každý vir se množí tak že přeprogramuje jádro naší buňky, která pak začíná vyrábět jeho kopie. A na každý druh viru musí imunitní systém znovu vycvičit své makrofágy, aby dokázaly napadené buňky vyhledat a zničit. Nebezpečnější pro nás je jen vir, který zajistí, že zavirované buňky nepodají včas informaci o svém napadení, nebo napdá ty buňky v těle, ke kterým má imunitní systém obtížnější přístup.... A mohu Vás ujistit, že bakteriální onemocnění, pokud se jedná o "kokové" řady, je mnohem nebezpečnější ...

zenaodadoz ( 13. května 2009 21:27 )

Víte to je jenom chřipka, která zmutovala a to je to zneklidňující, víte gogo? Na to vám vypocení nepomůže! A taky je velký rozdíl v tom, že chřipka/jakákoliv/ je virovýho původu a ne bakteriálního. To by jste musela tuto problematiku tošku nastudovat.

gogo ( 13. května 2009 20:56 )

nějakou chřipkou onemocní 6200 lidí tak je to naprosto zanedbatelné !! K čemu ta hysteriie ? To je neuvěřitelné jak se ze všeho musí vyždímat senzace za každou cenu !

Zobrazit celou diskusi