Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Železný kvůli podmínce odstoupí z kandidátky do eurovoleb

Vladimír Železný
Vladimír Železný  (Autor: Zbyněk Pecák)
Autor: ČTK, šim - 
12. května 2009
10:48

Europoslanec a bývalý ředitel televize Nova Vladimír Železný zvažuje odstoupení z kandidátky pro volby do Evropského parlamentu.

V pondělí dostal od odvolacího vrchního soudu za krácení daní při dovozu obrazů z ciziny s konečnou platností dvouletý podmíněný trest se čtyřletým odkladem. Městský soud v Praze mu v srpnu 2007 uložil i peněžitý trest pět milionů korun, odvolací senát jej však zrušil jako nepřiměřený.

"Přestože Vladimír Železný považuje pondělní rozsudek Vrchního soudu v Praze za účelový předvolební krok a přestože je ohromen manipulací se zákonnými normami o dovozu obrazů, kterou soud při zdůvodnění rozsudku předvedl, považuje za korektní nabídnout odstoupení z kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu," sdělila médiím Železného asistentka Edita Gargelová. Mimořádné zasedání Republikové rady Nezávislých demokratů bude podle ní o této otázce jednat ve středu.

Železný figuruje na druhém místě kandidátky hnutí Libertas.cz. Českou pobočku strany irského odpůrce lisabonské smlouvy Declana Ganleyho Libertas založil. Lídrem je poslanec Vlastimil Tlustý. Nezávislí demokraté jsou podle Gargelové koaličními partnery Libertas.cz.

Při první tiskové konferenci k eurovolbám 2. dubna Železný prohlásil, že strana v Česku věří v zisk minimálně 22 procent hlasů. Podle průzkumu agentury STEM z 21. dubna by stranu volilo zhruba jedno procento voličů.

Železný se chce v dovolacím řízení domáhat změny rozsudku u Nejvyššího soudu, pondělní rozhodnutí je nicméně pravomocné.

Obžaloba se týká dvou transakcí s cennými obrazy z roku 1998. V prvním případě Železný podle spisu koupil v londýnské aukční síni několik obrazů od Emila Filly, Andreje Nemese a Alfreda Justitze. Po vzájemné dohodě obou mužů je ale do Česka dopravil Novotný jako svůj osobní majetek, který dováží při stěhování do ČR. V takovém případě byl od cla a daní osvobozen.

Druhý bod obžaloby souvisí s obrazem Jákobův žebřík od Marka Chagalla, který Železný získal za 750 000 dolarů v americké galerii a uložil ho v depozitáři ve Švýcarsku. Novotný i v tomto případě podle pravomocného verdiktu předstíral, že jde o jeho majetek, který si veze do Česka. Někdejší šéf Novy obžalobu odmítá.

Železný s Čechoameričanem Georgem Novotným, který je stíhán jako uprchlý, podle verdiktů jednali s úmyslem krátit clo a DPH. Při hlavním líčení se sice podle prvoinstančního senátu ukázalo, že žádné clo nevzniklo a že byla uvalena jen DPH, muži to ale podle závěrů městského soudu nevěděli. Obžaloba sice hovořila o téměř sedmimilionovém úniku, podle verdiktů ale státu vznikla škoda zhruba o milion korun nižší.

Železný je stíhán ještě v dalších dvou kauzách - kvůli údajnému poškozování věřitele a dalšímu údajnému krácení daní. Novotný zase v jiném případu čelí obžalobě z vydírání, ze zpronevěry obrazů a z nedovoleného ozbrojování.

kajina ( 12. května 2009 12:52 )

Nechte Železného na pokoji, ti co kolem něj rozkradli co mohli jsou v klidu. On aspoň dokázal udělat pořádnou televizi, to co dneska předvádí vlastníci televize Nova a Prima ( Rumuni ), to je ubohost. A kromě toho, v EU byl aspoň něco platný se svými názory. Lidská závist a nenávist je nekonečná. Víte kolik miliard stálo tzv. odlužení našich bank z našich peněz, aby je pak naše vláda vnutila za kačku zahraničním investorům. A kolik fabrik, pozemků a budov už dávno není v našich rukách... Železný přišel s nápadem a ten mu byl sprostě ukraden.

gogo ( 12. května 2009 12:40 )

a ze kterých jistě i jemu slušný balíček ukápnul do kapsy ... Opět jsou to naše daně, které tak zoufale jinak chybí na každém kroku (zdravotnictví, školství, kultura, komunikace, důchody ...)

cocrhell ( 12. května 2009 11:07 )

To je jasný, že nemusí zacálovat 5 mega, ale má zacálovat těch 10 miliard co je kvůli jeho intrikám musela zaplatit republika majiteli Novy!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa