Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

WHO: Nakažených virem A(H1N1) je v Mexiku 23 000 lidí

Prasečí chřipka
Prasečí chřipka  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, šim - 
12. května 2009
09:55

Virem A(H1N1), který způsobuje mexickou chřipku, se v Mexiku údajně nakazilo asi 23 000 osob, tedy mnohem víc. Mexické úřady přitom udávají počet kolem 2000.

Tvrdí to zpráva vypracovaná odborem pro pandemie při Světové zdravotnické organizaci (WHO) a zveřejněná v dnešním vydání vědecké revue Science. Právě z Mexika se začala zhruba před dvěma týdny šířit nákaza do světa.

Z nejčerstvějších statistik, které mexické zdravotnické úřady vydaly k této nákaze, vyplývá, že v zemi je registrováno 2003 osob zasažených virem mexické chřipky a že na tuto chorobu zemřelo 56 lidí.

V Mexiku stejně jako v dalších zemích světa ale "představují potvrzené případy A(H1N1) pouze příslovečnou špičku ledovce", konstatovala Anne Schuchatová, která je náměstkyní ředitele amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), jež se na zprávě WHO rovněž podílelo.

Schuchatová přitom uvedla jako příklad USA, kde jsou statistiky z jednotlivých států unie postaveny na údajích zahrnujících pouze osoby, které přišly do zdravotnických zařízení, aby si tam nechaly udělat test na nákazu virem A(H1N1).

Ovšem velká většina lidí, kteří se chřipkou nakazili, se velmi rychle zotavuje a nemá tedy potřebu jít do laboratoře a nechat si tam udělat test, dodala Schuchatová. Proto je také CDC ani nevede ve svých statistikách.

hani ( 12. května 2009 14:33 )

Ano, jako posadka. Nic noveho. Vite ze hornina to jsou posadka mineraluv? Chripka analogicno. Vysoka teplota - gen malarie, bolest oce - trachoma, kasel - koklus, jsou taky chripka kocek a porucha z vit.D. A komplikace ze slabe organy. Smrt - zastava srdce od drog nebo jeda kurare a kobry. Tocno rikat - od genu. Nic takoveho. Biznes jak jiny jakykoliv. Nekdo ma trochu hracek jako geny a chce mit z toho penize. Vsechno. Nekdo zaplati za to svuj zyvot.

kibic ( 12. května 2009 11:18 )

o vyvolani paniky mezi lidma? uz celych 23 tisic, bozinku

Zobrazit celou diskusi