Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vítkov: Oběti žhářů živoří v azylovém koutku

Autor: Ivana Žáková, pes - 
11. května 2009
17:22

Romská rodina z Vítkova, kterou chtěli stále neznámí útočníci upálit zápalnými láhvemi, je psychicky zcela na dně. Nejen kvůli tomu, že popálená Natálka (2) je stále v kritickém stavu, ale také proto, v jak nedůstojných a nelidských podmínkách musí teď žít.

"Když mě propustili z nemocnice do domácího léčení, čekal mě další šok. Věděla jsem, že budeme bydlet v provizorních podmínkách, ale takto se žít opravdu nedá," léčí Blesku se slzami v očích máma čtyř dětí Anna Siváková (27). Chodí o berli, na levé noze a ruce má stále těžké a velmi bolestivé popáleniny a několikrát do týdne jezdí do Fakultní nemocnice v Ostravě na převazy.

V azylovém bytě o dvou mini pokojích o rozměrech 2,5 krát 2,7 metrů žije společně se třemi dětmi, jejich otcem, rodiči a mladším bratrem. Na jednoho člena rodiny připadne 1,5 metru čtvereční plochy, za kterou na den musí zaplatit 54,50 korun. Celou rodinu tak pobyt v hrozných podmínkách měsíčně přijde na 13 tisíc korun! Do dvou malých pokojů se vlezou akorát palandy a úzká plechová skříň. Nejmladší Pavlínka spí s babičkou, dvě starší sestry spolu a jejich táta na zemi.

Babička už vstává časně ráno, aby mohla na jednoploténkovém vařiči uvařit jídlo pro osm lidí. Stravují se na postelích. Jídlo i nádobí musí uchovávat na zemi. Děti i rodiče mají veškeré věci, včetně učiva, v krabicích pod postelemi. Nábytek, který rodině nabídla charita, totiž není kde dát. Babička pere v ruce pro osm lidí, protože tam nelze pračku napojit na přívod vody.

Kristýnka (10) se učí na samé jedničky, nejraději má matiku. Její mladší sestra Kornelie (8) zase angličtinu. Dívky se ale musejí učit vkleče na zemi. Stůl se už do pokoje nevleze, není v něm vůbec hnutí. "Jsme vděčni, že máme střechu nad hlavou, ale jak nás mohli s dětmi nacpat do takových podmínek. Bydleli tady bezdomovci. Všude byla špína a plíseň, smrdělo tu po moči, uklízela jsem i zbytky výkalů. Musel jsem vše drhnout savem," nedovede zapomenout babička Vlasta Malá. "Musela jsem to vzít. Přitlačili mě ke zdi. Jinak by vzali děti do ústavu, a to by má dcera už nepřežila. Děkujeme všem lidem, co nám pomáhají," konstatuje babička.

Rodinu nerozdělili, zůstala pohromadě
Rodinu tako šokovalo, že ji úředníci chtěli rozdělit. "V tak těžké životní situaci, kdy jsme ne vlastní vinou a za tak tragických okolností přišli o všechno, a modlíme se za život Natálky, je nejdůležitější, abychom byli pohromadě. A oni nás chtěli rozdělit," říká Vlasta Malá. Jejího muže chtěli úředníci poslat na ubytovnu až do Opavy. Otce dětí Pavla Kudrika zas na ubytovnu do Čermné. "Tatínka nedáme, pořád máme strach," drží se otce dcerky. " Holky stále hlídám a všude je doprovázím. Také popálená družka potřebuje pořád moji pomoc. Spím na zemi, ale jsem se svojí rodinou. To je pro mě prioritní," vysvětluje Blesku Pavel Kudrik.

Mají strach z dalšího útoku
Oči dětí jsou plné strachu. Špatně spí a bojí se hlavně v noci. Zejména nejmladší Pavlínka (6) má hrůzu jít jen k popelnicích. Děsivý zážitek je pronásleduje na každém kroku. "Strašně se bojíme, že nám budou chtít zase ublížit," říkají dívky. "Zavřu oči a pořád vidím, jak Natálka celá hoří. Jak je dům v plamenech, ve kterém jsme žili skoro třicet let, a oheň nám bere vše, co jsme měli," zoufá babička Vlasta Malá. Obavy jsou na místě. Obě okna těsně nad chodníkem jsou totiž zamřížované. Východ je jen jeden. "Tady by nás mohli upálit zaživa během okamžiku," je zoufalý Pavel Kudrik.

Rodině doporučuji domek
"Vím, že azylová ubytovna není stavěna pro rodinu, ale jednotlivce, ale my opravdu volný byt nemáme. Nabízí se jeden na prodej za půl milionu korun. Rodina má na kontě už 335 tisíc," řekl Blesku starosta Vítkova Pavel Smolka a dodal: " Přesto rodině doporučuji kvůli sociálním podmínkám raději koupit starší malý domek." V podobném totiž také žili. "Nebydleli v něm protiprávně. Majitelé se o něj nestarali. Vodu a elektřinu ale platili řádně," uvedl starosta. Radní z Vítkova budou 19. května řešit, jak rodině z vypáleného domu nejlépe pomoci.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mundinka ( 30. května 2009 20:04 )

Musím na Vás reagovat - to samé a mnohem více tvrdím od počátku....Zkuste se podívat na stránky Romey na článek o dalším útoku, to byste viděla, co jsem tam dostala jmen.....Komentuju však jen to, že to odnesla malá, která spala mezi matkou a druhem a přesto je ona popálená a rodiče v pořádku, plus to, že se teď zajímají jen o peníze, které na ně byly vybrány, nikde není srdceryvný příběh o tom, jak zatím dočasně omilostněný otec sedí u malé a ......Emoce rodičů tam od počátku nevidím, takže jsem rasista a zvrhlá a tak. Tento názor se do krámu nehodí....

hzora ( 14. května 2009 12:24 )

náno.vždyť jim tam nic nepatřilo.Takže jim koupíme barák.Máš děti? A dá jim někdo střechu nad hlavou?Ať jdou makat jako milony jinejch co platěj daně a co si taky vytrpěli a nikdo jim zadarmo nic nedá.Jsou udřený z těžký práce a žijou z relativně malejch důchodů,choděj i v důchodu makat a nečekaj že je někdo bude živit ,třeba slepci a hluší nebo tělesně postižení.A jestli máš humanistko na rozdávání,tak je můžeš živit sama

hzora ( 14. května 2009 12:16 )

To že žili v cizím baráku ,nikoho nerozrušuje.To ,že nepracujou,taky ne.To že taťka měl jít sedět za krádeže a poškozování cizí věci taky ne.Dostal některý bílý průserář milost od prezidenta, ať se mu stalo cokoliv?Zajímalo by mě ,zda by stejná situace rozhodila davy ,kdyby to nebyli romové.Dnes si na tom udělá karieru kde kdo.Hlavně Kocáb.Sám se vedle nich nenastěhoval ani na týden.Já vedle romů žila 2roky.Za tu dobu mě 10vykradli.Policie mě poradila ať si necháme barák pojistit,že jsou proti nim bezmocní.Věděli ,že jsou to oni a prý jim to nemohou dokázat.(Po jejich odstěhování,kdy slavila celá vesnice,krádeže ustaly.)Protože kradli jako straky tak je pokárala starostka obce.Dali jí do huby a pak si vzájemně dosvědčili alibi.A odpusťte,ale koukněte se na tu babičku ta si v tý situaci vyloženě medí.hrdě provádí novináře po ubytovně,moc zhroucená z neštěstí vnučky není.nedovedu si představit neromskou matku ,nebo babku,kterou by to nepoložilo.Ano dítě přijde o 2 prsty....pracovala jsem v kardiologické ambulanci a co tam chodilo romů, co chtěli invalidní důchod.Zahráli vám hotovou operu,jen aby ho dostali .Nemám pocit ,že zrovna tahle situace by je rozrušovala

miky7 ( 13. května 2009 01:26 )

Nevím o čem se v tomhle státě lidi pořád dohadují!Cikán zůstane cikánem a pracovat nebude(až na mikro vyjímky)Já s nima žiju od roku 1997 na jedné ulic.Byla to maximálně klidná čtvrť v Ostravě až do povodní.Potom nám sem nastěhovali cigány a bylo po vegetu!!!Mame tady vymoženosti jak nikde jinde ve městěrogové doupě,kde se vaří perník(donedávna jsem si myslel,že se peče),loupeže,přepadávání bílých obyvatel i za dne,požáry,spousty použitých jehel od feťáků,rasová diskriminace,kterou nikdo netrestá,protože je opáčná(proti čecům).Ale jedno pozitivum tu máme.Na dotazy na policii co s tím (myslím drogy)budou dělat,nám bylo odpovězeno,že vše monitorují!!!!!A držte se-už tři roky!!Já bych to měl za tři dny!!!Ale teď k tomu Vítkovu:23 let bydleli bez nájmu v cizím bytě!!Normální člověk,který chce pobírat sociální dávky,musí doložit doklad o zaplacení májemného!!Oni ne??Normální člověk,který pobírá sociální dávky,je posuzován se všemi osobami se kterými žije ve společné domácnosti!!Oni ne??Narážím tím na konto,které se udělalo tak,aby s něho nemuseli platit daně a zároveň nepřišli o soc.dávky.Napsalo se to na staré rodiče!!Ale ti přece žijí s nimi ve společné domácnosti!!!Já bych taky potřeboval pomoc,ale mám špatnou barvu pleti Pane KOCÁB!!!!!

ivanka ( 12. května 2009 18:15 )

je to k pláči , takhle prznit češtinu. K celému případu jen toto: do dnešního dne se neví, proč se to vlastně stalo a kdo to udělal, počkejme se svými soudy na konec vyšetřování. Rodina, byť si prošla peklem, by si měla uvědomit, že je na ní, jak se s tímto vypořádá. Nemůže se stát převrátit jen proto, že se to stalo cigánům, lidi, kterým vzaly povodně všechno si taky museli vzít půjčky a postavi se na nohy vlastníma silama, jen se základní pomocí od lidí ze sbírek atd. A to je jen jeden z příkladů, myslím, že kdyby sem všichni napsali své, nebo příběhy svých příbuzných a známých, tak byste pochopila, že není v silách státu pomoci každému, kdo se dostane do problémů. A není to jeho povinost!

Zobrazit celou diskusi