Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Trápí vás játra či žlučník? Poradíme vám, jakou dietu držet a máme pro vás i vhodné recepty

Žaludeční vředy poznáte snadno podle bolestí žaludku.
11. května 2009 | 07:57

Jsme v samém závěru našeho seriálu Blesk testuje zdraví národa a naposledy se zaměříme na játra a žlučník. Orgány možná nenápadné, ale pro život nepostradatelné!

V dnešní příloze si přečtete nejen jak tyto orgány fungují, ale také jaké typy žloutek mohou postihnout játra a jakou dietu nasadit při žlučníkové kolizi.

Játra
Játra patří mezi největší a nejdůležitější orgány lidského těla. Jejich podstatná část je uložena v pravé horní části břicha a před poškozením je chrání žebra spodní části hrudního koše. Plní řadu nezbytných funkcí, na kterých je bezprostředně závislý celý organismus. Jednoduše si je můžete představit jako filtr a továrnu, kde se zpracovávají všechny látky zachycené z krve. Krev se zde očišťuje, štěpí se důležité látky, aby se nové mohly tvořit, vzniká zde žluč. Přeměňují se zde vstřebané cukry, tuky a bílkoviny a připravují pro další použití v organismu. Játra také energii skladují a důležité látky (minerály, vitaminy) podle potřeby uvolňují do krevního oběhu. Žluč vylučovaná do střeva ovlivňuje vstřebávání tuků a některých vitaminů. Žlučí játra vylučují nadbytečné a odstraňují jedovaté látky.

Žlučník

Žlučník si můžete představit jako orgán hruškovitého tvaru, kde místo stopky máte vývod, který se napojuje zboku na hlavní žlučové cesty vedoucí z jater do střeva. Zjednodušeně řečeno je žluč tekutina, jejíž hlavní funkcí je napomáhat trávení potravy, zvláště tuků. Žluč se tvoří stále celý den, a kdyby nebylo žlučníku, odtékala by pomalu do tenkého střeva. Obsahuje mimo vody celou řadu látek, které jsou za normálního stavu ve vodě rozpuštěny. Pokud se množství těchto látek zvýší a žluč se tak stane koncentrovanější, začnou se jednotlivé molekuly těchto látek spojovat. Tvořené shluky se dále navzájem na sebe nabalují a zvětšují až vzniknou kamínky (odborně cholecystolitiáza). Vyšší riziko hrozí obézním lidem, diabetikům a těhotným ženám. Riziko zvyšují stavy po operaci trávicího traktu, příjem vysoce kalorické stravy, některé léky, ženské pohlavní hormony.

Typy zánětu jater neboli žloutenky

 

Typ hepatitidy

Přenos

Průběh

Léčba

Hepatitida A

Potravinami nebo vodou, například při kontaminaci vodního zdroje fekáliemi nebo při nedostatecné osobní hygieně. Nemoc "špinavých rukou"

Obvykle mírný průběh, symptomy samy odeznívají, nikdy nepřechází do chronického stavu. U malých dětí a starších nebo oslabených jedninců hrozí závažný průběh, proto je vhodné očkování.

Před vznikem nemoci - očkování, dodržování základních hygienických zásad, podpůrná léčba - klid na lůžku, zdravá výživa, po onemocnění minimálně půl roku je vodná jaterní dieta.

Hepatitida B

Krví nebo pohlavním stykem. V současné době nehrozí přenos při transfusi v nemocnic, všichni dárci krve jsou na B hepatitidu testováni!

95% nakažených osob se infekce zbaví a získá celoživotní imunitu. U osob s chronickou infekcí se může objevit cirhóza a rakovina jater.

Před vznikem nemoci - očkování, jinak podpůrná léčba - klid na lůžku, léky chránící jaterní buňky, po odeznění nemoci je vhodná jaterní dieta, její délka se řídí jaterními testy.

Hepatitida C

Velký problém současné doby. Většina i.v. narkomanů má C hepatitidu! Přenos je tedy hlavně krevní cestou a hlavně u narkomanů. Pozor: ohrožené skupiny: zdravotníci, policisté!!

U 85% nakažených osob se jedná o chronickou infekci.Cirhóza se vyvíjí u 30-40% pacientů během 20 let. Závažné komplikace a rakovina jater se zjišťují u 4-8% pacientů s cirhózou.

Kombinovaná léčba pomocí interferonu a ribavirinu - podkožní injekce jednou týdně, doplněné o denní užívání tablet. Tato léčba je ale velmi drahá a je vyhrazená pro netoxikomany.

Hepatitida D

Krví. Neúplný virus, který potřebuje přítomnost viru hepatitidy B. Nemoc je vzácná.

Lidé nakažení virem hepatitidy typu B u nichž se rozvine hepatitida typu D, jsou více ohrožení chronickou infekcí a jejich nemoc je obvykle závažnejší. U 80% osob s chronickou infekcí se rozvine cirhóza.

Před vznikem nemoci - očkování proti hepatitidě typu B, léčba obdobná.

Hepatitida E

Potravinami nebo vodou, například při kontaminaci vodního zdroje nebo při nedostatečné osobní hygieně. Ve většině případů se vyskytuje u těhotných.

Nákaza nepřechází v chronickou hepatitidu a není spojena s rakovinou jater. U těhotných žen může způsobit závažné jaterní onemocnění a smrt, zejména ve třetím trimestru těhotenství.

Není vakcína, v ČR jen velmi vzácně, léčba obdobná jako u hepatitidy typu A.

Dieta při onemocnění žlučníku jater

• Snažte se jíst pravidelně a v klidu. Je dobré jíst 5-7 X denně menší porce.

• Základem diety by měla být vydatná snídani

• V dietě po jaterním zánětu by měly být zastoupeny všechny tři základní složky potravy – cukry, tuky i bílkoviny.

• Důležité je zvolit správnou technologii přípravy pokrmů - ponechat surovinám jejich chuť a živiny. Nevhodné je smažení, fritování a pečení za vysokých teplot.

Žaludeční vředy poznáte snadno podle bolestí žaludku.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Nevhodné potraviny:
nápoje sycené CO2, ořechy, mák, zakysaná smetana, šlehačka, volné tuky, tučná masa, tučné ryby, domácí uzeniny, nadýmavá zelenina, nadýmavé pokrmy, smažené pokrmy, alkoholické nápoje zejména koncentrované, úpravy zvyšující obsah tuku v pokrmech (jíška, smetanové omáčky...), mnohozrnné výrobky, výrobky s vysokým obsahem nerozpustné vlákniny (například otruby).

Vhodné potraviny:

černý, zelený, ovocný a bylinné čaje, libová masa (telecí, kuřecí, krůtí, králičí), ryby (filé, trska, sladkovodní ryby), netučné a polotučné mléčné výrobky a to podle snášenlivosti mléka, krupička, rýže, ovesné vločky, kukuřičná mouka, mražená, sterilovaná nebo tepelně upravená zelenina a ovoce (mrkev, celer, petržel, květák, listové saláty, čekankové puky, banány, meruňky, pomeranče, mandarinky, grepy, ryngle), koření (sušené zeleninové natě, kopr, pažitka, bazalka)

DIETNÍ RECEPTY

ŽLUČNÍKOVÁ DIETA

Masové ragú
80 g masa - směs více druhů, sůl, 40 g mražené zeleniny, 10 g hladké mouky, 100 ml mléka, žervé, muškátový oříšek, sušená petrželka, olej

Maso nakrájíme na kostičky, dáme do nádoby, osolíme, přidáme zeleninu a podlijeme vodou. Dusíme na mírném ohni, v průběhu přípravy přidáme špetku strouhaného muškátového oříšku nebo muškátového květu a sušenou petrželku. Mléko rozmícháme se žervé a moukou, přidáme olej, podle potřeby mírně přisolíme a směs vlijeme do ragú. Ještě cca 3 minuty vaříme. Podáváme s knedlíkem, strouhankovými knedlíčky nebo opečenou vekou. Tuto směs můžeme podávat i jako předkrm v zapékacích mušlích, posypanou strouhaným sýrem a zapečenou v grilu nebo troubě.

Piškotová roláda

4 vejce, 140 g cukru moučky, 180 g polohrubé mouky, 2 kávové lžičky prášku do pečiva, tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu, meruňkový džem na potření rolády, moučkový cukr

Žloutky umícháme s horkou vodou a cukrem do pěny. Z bílků ušleháme pevný sníh. Sníh přidáváme spolu s moukou a kypřícím práškem po částech do žloutkové pěny. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme v horké troubě do růžová. Pečení trvá při teplotě 200 °C asi 10 minut. Horké upečené těsto potřeme džemem a zatočíme v roládu. Posypeme moučkovým cukrem a vychladlou roládu nakrájíme šikmo na plátky.

JATERNÍ DIETA

Kuřecí závitky
kuřecí prsa, rajčata, čerstvá paprika sladká, zázvor, rostlinné máslo

Kuřecí prsa rozřízneme na roládu, naplníme nakrájenými paprikami a rajčaty, přidáme kousek zázvoru (podle chuti), lžičku másla. Roládku zabalíme do alobalu tak, aby se tam nedostala voda. V osolené vodě 30-40 minut vaříme. Podáváme s bramborami.

Bramborový salát

brambory, kuřecí prsa, zázvor, pórek nebo rajče, petržel, celer, mrkev, kysaná smetana extra light

Brambory uvaříme ve slupce, necháme vystydnout. Kuřecí prsa, pórek, očištěnou petržel, celer a mrkev uvaříme do měkka v mírně osolené vodě. Brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka, kuřecí prsa pokrájíme, kořenovou zeleninu nastrouháme. Dále pokrájíme buď syrový pórek nebo rajče. Dáme do hrnce, mírně zalijeme vývarem, přidáme smetanu a podle chuti strouhaný syrový zázvor.

Autor: kava, lena