Anna Ondráková
15. května 1903, Tarnów, Polsko – 28. února 1987, Hollenstedt, Německo)
Anna Sophie Ondráková znamá též jako Anny Ondra/ková, česká filmová herečka, manželka německého boxera Maxe Schmelinga a celoživotní přítelkyně českého herce a režiséra Karla Lamače, který ji sliboval několikrát sňatek, ale nikdy se s ní neoženil. Kromě českých rolí si zahrála několik desítek úloh v německých a rakouských filmech a v roce 1929 si ve dvou filmech Alfreda Hitchcocka. Manželství s boxerem vydrželo do smrti Anny v roce 1987. Karel Lamač zemřel v jejím naručí dne 2. srpna 1952.

Zorka Janů
9. července 1921 ve Štěchovicích - 24. března 1946 v Praze
vlastním jménem Zora Babková
Byla mladší sestrou Lída Baarové a celý život žila v jejím stínu. Byla skvělou vyzrávající herečkou, která měla větší talent než její starší sestra. Trpěla velkými psychickými problémy a depresemi. Myslela si, že je tlustá a držela drastické hladovky, několik měsíců jedla jednu okurku denně. Následkem toho jí začal otékat obličej a trpěla depresivními bolestmi hlavy. Koncem roku 1940 proto odjela do nervového sanatoria, ale v únoru 1941 už byla opět v Praze a hrála divadlo, které pro ni bylo celým smyslem života.
Byla levicově orientována, ale po válce byla její sestra Lída nařčena z kolaborace a ze styku s nacistickými pohlaváry a celá rodina byla perzekuována. Na Zorku se hledělo jako na „sestru té zrádkyně Baarové“. Byla propuštěna z milovaného divadla a samotný herec Václav Vydra jí zabránil vstoupit do divadla: „Dovnitř nesmíte! Sestra Lídy Baarové mezi české herce nepatří!“ Po této hrůzné události se jí deprese začaly zhoršovat, sestra Lída byla ve vězení, maminka zemřela na mrtvici při výsleších v říjnu 1945 a tatínek přišel o nohu. Jediné východisko viděla v sebevraždě. Pokusila se vypít benzín, ale měla z něho pouze žaludeční nevolnost. Strašně zeslábla a po koupeli v prvním patře rodinné vily na Hanspaulce dne 24. března 1946 vyskočila z okna a po převozu do nemocnice zemřela. Je pohřbena se svou matkou, otcem a sestrou Lídou v rodinném hrobě ne hřbitově u pražského strašnického krematoria.

HLASUJ

veteránky glamour pavouk
Autor: hop

Zbývající turnajvé dvojce (utkají se zítra a pozítří).

Věra Ferbasová vs Hana Vítová
Autor: hop

Trudy Grosslichtová vs Jiřina Steimarová
Autor: hop