Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Tajemník Jakl: O Lisabonu rozhodne až prezident

Václav  Livia Klausovi
Václav Livia Klausovi  (Autor: Zbyněk Pecák)
Autor: ČTK, šim - 
10. května 2009
15:11

Teprve prezidentův případný podpis pod lisabonskou smlouvou by znamenal ratifikaci tohoto dokumentu, zatímco parlament s ratifikací "předběžně vyslovuje souhlas", soudí tajemník Václava Klause Ladislav Jakl.

Řekl to v neděli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Vicepremiér a ministr zahraničí Jan Kohout (nominovaný ČSSD) v tomtéž pořadu souhlasil s tím, že ratifikací je až podpis hlavy státu.

Z logiky věci podle šéfa české diplomacie vyplývá, že prezident by měl smlouvu po schválení parlamentem podepsat. Na dotaz, zda to učinit musí, ale Kohout uvedl, že "takto jednoduše to nestojí". Ani ministerští právníci podle něj nejsou schopni jednoznačně odpovědět na uvedené pochybnosti. Na takové otázky by mohl odpovědět Ústavní soud, dodal.

Václav Klaus je ostrým kritikem lisabonské smlouvy a není jasné, zda ji podepíše. Obě parlamentní komory ji už schválily, prezident dal ale najevo, že s rozhodnutím počká na to, jak dopadne avizovaná stížnost, s níž se chtějí kvůli smlouvě někteří senátoři obrátit na Ústavní soud.

Odborníci na ústavní právo soudí, že po schválení lisabonské smlouvy sněmovnou a Senátem je Klaus povinen dokument ratifikovat. Podle expertů ale může s podpisem vyčkat právě až na případné rozhodnutí Ústavního soudu, na který se mohou obrátit senátoři či on sám. Podle Jakla nebude problém sehnat minimální možný počet 17 senátorů, kteří se pod stížnost podepíší. To je podle něj již předjednané, řekl.

Nepodepíše smlouvu? Pak je to velezdrada
Místopředsedkyně Senátu za ČSSD Alena Gajdůšková již dříve novinářům řekla, že pokud by Klaus odmítal podepsat parlamentem schválenou smlouvu, její zastánci by chtěli využít ústavní prostředky, jak jeho postoj změnit.

Server Týden.cz napsal, že uvnitř ČSSD vzniká plán popohnat prezidenta před soud pro velezradu, případně mu "jen" odebrat pravomoci, protože není způsobilý svůj úřad vést. "Prezident je součástí moci výkonné a ta je podřízena moci zákonodárné. Jestliže prezident nekoná v souladu s ústavou a nerespektuje rozhodnutí moci zákonodárné, a ta je odvozena od vůle lidu, tak by bylo možné to kvalifikovat jako velezradu," řekla Týdnu.cz Gajdůšková.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gogo ( 11. května 2009 07:22 )

Ano, tak to je ! Zda být či nebýt, toť vše oč to běží ...

kajina ( 10. května 2009 20:39 )

se všemi příspěvky, až na " hani ". Ten nebo ta by se nejdříve měl(a) naučit česky a pak teprve diskutovat. To nejzávažnější však v diskusí pořád nezaznívá. Rafitifací LS se uvolní všechna dosavadní stavidla, bránící Sudetským Němcům a bývalým náckům k dosažení jejich údajných nároků na vrácení majetků, zabaveného Benešovými dektery. Padnou - li hranice, suverenita, státnost a Česká země jako taková splyne s germánským živlem, otevře se na základě rozhodnutí velkých států i cesta muslimů a jiných afrických a asijských národů do lůna Čech. Přidělením těchto kvót se z Čechů stane menšina a budeme poslouchat kdekoho. Námi volení tzv. představitelé a zastupitelé našich zájmů v EU, kteří nás do tohoto marastu budou za velké prebendy v Bruselu a ani je nenapadne jít proti rozhodnutí velkých států. Jde jim jen o osobní prospěch a podle mne přávě oni jsou vlastizrádci, jejichž jména by si měli neustále naši občané opakovat až do doby, než zvítězí rozum a láska k vlasti. Vlast je totiž jediná a pro většinu dnešních politiků pojmem jen k obohacení. A to se týká především Gajdůškové, záměrně nepíšu paní, protože v mých očích se stala slouhou cizích zájmů. Pane prezidente nedejte se a dokud nepodepíšete nic není ztraceno. Děkuji Vám za Váš vskutku hrdinský postoj v této době.

james ( 10. května 2009 19:07 )

je podplacená. Vlastizradou by mohl být podpis presidenta. Levice již v minulosti provedla minimálně 3x vlastizradu, která zůstala nepotrestána. Vrhnout nás do náručí větších států pod rukovětí zvanou LS a pod taktovkou současné zákonodárné reprezentace je tedy hloupost nebo zrada z vypočítavosti. A podle posledních průzkumů veřejného mínění si 80% národa ratifikaci nepřeje. Ať žije Klaus!

hani ( 10. května 2009 18:33 )

Proc pan Klaus chce byt jako pitomec? Jakym nejsou. Aby v slusny cas reknut ze jsem blbec a za nic ne odpovedny. Neodpovedny za pouziti v Cesku psychotropne genetycke zbrane. Moc silne lide maji z nej dobry biznes jako J.Cunek, S.Gross a vlada Topolanka - Bem, Julinek, Langer, a dal. Proto udela z sebe takoveho blbce. Z Paroubka udelali pitomce, takovu zabu z sexy mozkem prase. Ten ne za nic ne odpovedny. A kdy bude pri moci, pri vlade? Proc vasi doktori ne rikaji otevreno pro geneticku zbran? Ne v Varsavskem getto, mohou branit sebe a svoje nemocne.

warumfernet ( 10. května 2009 16:27 )

O sprostotě, aroganci a totálním pohrdáním občanem Czechistánu ODSáckými zbohatlíky asi už málokdo pochybuje. Dá se od nich čekat ledacos, od předvolebních skrček typu "Kubicova zpráva", po různé modré machry na špinavou práci, jako např. snaživec Morava, či zacpávače novinářských úst - Benda nebo Dalík. A v neposlední řadě bijce novinářů - rotný Topolánek. Ale to, co předvedla ODS těmi pomluvami představitelů sociální demokracie na billboardech, to je skutečně vrchol arogance a pevně doufám, že se to projeví na odezvě voličů při stávajících volbách. Je opravdu zajímavé, s jakou arogancí a vervou se ODSáčtí lídři pouští do nechutné (a řekl bych téměř nezákonné) konfrontace s demokratickou ČSSD, ale proti komunistům z KSČM, nikde po ODSáckým billboardu ani památky!!! Čímpak to asi bude ??????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa