Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Masakr na Srí Lance: Při vládním útoku zabity stovky civilistů!

Srí Lanka
Srí Lanka  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
10. května 2009
08:10

Stovky civilistů byly údajně zabity při masivním dělostřeleckém bombardování, které vládní síly zaměřily na oblast na severu Srí Lanky. Oznámily to dnes internetové stránky napojené na separatistickou organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE).

Podle internetového serveru TamilNet bylo do improvizované nemocnice doneseno 257 mrtvých těl po několikahodinovém dělostřeleckém bombardování, které trvalo do dnešního rána.

Srílanské vládní síly vedou už několik měsíců v oblasti na severu ostrova bojové operace, aby skoncovaly se čtvrtstoletí trvajícím bojem LTTE za samostatný stát pro tamilskou menšinu. V uplynulých měsících se vládním vojákům podařilo vytlačit LTTE z jejich bašt a sevřít je v úzkém pásu při pobřeží. Spolu s nimi je však v oblasti bojů zablokováno několik desítek tisíc tamilských civilistů.

Mezinárodní společenství v čele s OSN vyzývá bezúspěšně srílanskou vládu, aby vyhlásila příměří a umožnila civilistům z bojové zóny odejít. Prezident Mahinda Radžapakse to však odmítá s odůvodněním, že by tím povstalci získali čas k přeskupení sil.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi