Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Výbuch amputoval ruku účastníkovi rekonstrukce bitvy u Slivice

Slivice
Slivice  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
9. května 2009
13:08

U Slivice na Příbramsku dnes zranil výbuch jednoho z fanoušků vojenské historie, kteří přijeli na rekonstrukci poslední bitvy druhé světové války v Evropě. Nálož, kterou chtěli dávat do tanků, mu explodovala v ruce.

Neštěstí se stalo při dopolední zkoušce před rekonstrukcí. Třiačtyřicetiletý muž chtěl nálož na volném prostranství odpálit, trhavina ale explodovala dříve, než předpokládal. Výbuch mu amputoval jednu ruku v zápěstí, u druhé ho připravil o prsty a způsobil mu i poranění břicha. Nikdo jiný podle Pavlové zraněn nebyl.

Na místo přiletěl vrtulník, který muže přepravil do nemocnice. Podle policie si muž zranění přivodil sám při manipulaci s trhavinou. "Cizí zavinění bylo vyloučeno," řekla mluvčí příbramské policie Lenka Pavlová.

Rekonstrukce bitvy u slivického Památníku vítězství začíná ve 14:00 a potrvá zhruba hodinu a půl. Po celý den je v areálu také výstava vojenské a hasičské techniky. Po skončení rekonstrukce odjedou její účastníci v koloně historických válečných vozidel přes Bělčice a Sedlice do Strakonic.

Podepsání kapitulace nacistickým Německem 8. května 1945 neznamenalo okamžité ukončení bojových akcí na všech frontách starého kontinentu. U Slivice a tehdejší demarkační čáry se 11. května 1945 střetla skupinka partyzánů, místních dobrovolníků, ukrajinských a amerických vojáků s německými okupačními vojsky. Hitlerovy oddíly odmítaly složit zbraně a snažily se uniknout před Rudou armádou do americké zóny. Američané chtěli vzít německé vojáky do zajetí, ale za demarkační čárou nemohli vojensky zasahovat. Před příjezdem Rudé armády si ustupující Němci stačili vybudovat opěrný bod a terorizovali místní obyvatele. Poslední výstřely padly nad ránem 12. května 1945.

jaro26 ( 9. května 2009 21:48 )

to i nebo y zruste !!! a bude klid nebo klyd...dik je to FUK..

lahny ( 9. května 2009 17:36 )

Stát se to může nám, obyčejným lidem, ale ne reprezentantům tisku.Když si to pak přečte nějaký žák školou povinný, pak může ve škole argumentovat tím, že v novinách to tak psali. A ještě.Ve škole nás vždycky učili všechno si po sobě přečíst a opravit chyby.Redaktoři to asi nedělají.

siroky11 ( 9. května 2009 16:10 )

Také jsem nedávno psal v této rubrice a když jsem to už zveřejněné četl, zhrozil jsem se, co jsem napsal. Hned jsem psal druhý omluvný článek, zpět to už vzít nejde. Ach ta čeština...

lahny ( 9. května 2009 15:35 )

Jak je vidět, redaktoři Blesku byli asi ve škole ti méně chápaví.Patřili by do zvláštních škol, ale to bych je možná přeceňoval.Znalostmi jsou na úrovni našich nepřízpusobivých občanů ( i když někteří z nich jsou možná chytřejší než redaktoři Blesku).A tito redaktoři jistě nedělají za 10000 Kč jako musíme my, obyčejní občané.Běda naší republice když nás vedou takovýto neznalové základních školních vědomostí.

gogo ( 9. května 2009 15:28 )

Ale ne zlatého ! K lopatě ! Je hrůzné pozorovat jak ve všech oblastech našeho života narůstá nedbalost, povrchnost, diletantsví a absence empatie... Ale všechno máme "super", "maxi", "mega", "giga" , "sexy" atd .... Ale rozum, rozum už začínáme mít "mini"......

Zobrazit celou diskusi