Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dravé piraně okukují zvláště děti

Autor: zb - 
9. května 2009
05:00

Plzeňská zoo otevřela ve čtvrtek novou expozici. Poprvé od svého vzniku mohou její návštěvníci uvidět obávané ryby Jižní Ameriky, dravé piraně. Tyto strach nahánějící ryby jsou k vidění v AkvaTeře v centru města.

V akváriu o objemu 1800 litrů vody jich je 10. „Snažíme se je krmit výhradně krůtím srdcem, někdy ale přijde na řadu i srdce, hovězí či vepřové. Další druhy masa ale žrát tato ryba nesmí. Na rozdíl od srdcí jsou totiž příliš tučná,“ vysvětil Tomáš Jirásek (27) z plzeňské AkvaTery.



Při krmení se na potravu vrhne celé hejno a začne bitka o každé sousto, které ryby vykusují ostrými zuby. Často dochází i ke vzájemným poraněním. Některá z nich jsou i velmi hluboká.

Dravé piraně jsou největší atrakcí zvláště pro děti. „Ty jsou perfektní. Ale doma v akváriu bych je nechtěl. Sežraly by mi tam moje rybičky. Mám tam totiž čichavce a parmičku,“ okomentoval pohled na dravé ryby Adam Borovec (4) z Prahy, který se přišel na novou atrakci podívat s maminkou Michalou (33). Otevřeno je každý den od 10 do 19 hodin.

Piraňa Nattererova
Tato ryba žije v povodí Orinoka, Amazonky a Paraná v Jižní Americe. V přírodě patří k nejobávanějším druhům ryb, přestože dorůstá jen do délky 33 cm. Dokáže totiž v krátké době zabít a ohlodat i veliké zvíře, či dokonce člověka. Ryby ke kořisti láká pach krve. Proto nejčastěji napadají zraněná zvířata. Člověk se může mezi nimi klidně i koupat. Nesmí ovšem odnikud krvácet. Naproti tomu v akváriu je tato piraňa velice plachá.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi