Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Český voják patřil mezi špičku Cizinecké legie!

Autor: Jiří Čada - 
8. května 2009
16:08

Před osmnácti lety přesně na Den vítězství 8. května 1991 odjížděl do Francie s báglem na zádech Stanislav Gazdík (38). Měl jasnou představu a cíl - chtěl se stát příslušníkem Cizinecké legie. To se mu podařilo a v jejích službách strávil celkem patnáct let.

"Tehdy jsem jsem si v novinách přečetl inzerát a hned porušil zákon o službě v cizí armádě. Ten však po vstupu Česka do NATO padl a já se mohl vrátit," říká dnes zkušený veterán-legionář Stano.

Do Francie tehdejší montér ocelových konstrukcí odjížděl bez sebemenší znalosti jazyka. Přesto dokázal, co se nikomu z tehdejšího východního bloku nepodařilo. Stal se jedním z pětadvaceti příslušníků speciálního komanda cizinecké legie CRAP.

"Dokázal jsem to jako jedinný z východního bloku. Patřil jsem mezi pětadvacet elitních příslušníků legie z celkového počtu 7200 legionářů," vzpomíná dnes Stano na svůj největší životní triumf.

"Při vstupu do legie jsem se za čtyři měsíce musel naučit 650 francouzských slovíček. Za dobu výcviku jsem jedinkrát nenarazil na šikanu. Nic takového legie nezná," říká muž, který se účastnil celkem jedenácti bojových misí na území Afriky a bývalé Jugoslávie.

Za sebou má 1284 seskoků padákem. V bojích viděl umírat řadu svých kamarádů. Na tělo si nakonec nechal vytetovat znak své speciální jednotky se pěti modrými hvězdičkami. Teď se s francouzským občanstvím vrátil domů a učí nejrůznější zájemce se bránit násilí.

"Já už pak neměl žádnou motivaci. Vystudoval jsem v legii vojenskou školu, stal jsem se zástupce velitele čety nejlepšího komanda a o svém životě v legii jsem napsal dokonce knihu. Splnil jsem si vše po čem jsem toužil," shrnul Stano svůj dosavadní život.

legie ( 10. května 2009 11:59 )

kniha lze zakoupit na www.o-d-g.eu

Jiří Chabada ( 8. května 2009 21:08 )

Kde bych mohl koupit jeho knihu dík

anka ( 8. května 2009 18:31 )

Je prvni.. protoze plk.Wagner tam nevstoupil z vychodniho bloku.. Jinak je to uspech....a ja mu gratuluju...a vzdycky to jednoho potesi...kdyz slysi jak delaji dobre jmeno Cechum ve svete...

petrle ( 8. května 2009 17:14 )

Mezi opravdové špičky patřil plk.Wágner, který do CL vstoupil za 2.světové války a vyznamenal se v mnoha bitvách,např.u El Alameinu.kdy svou četu vyvedl z obklíčení jen za použití polních lopatek (nesměl zaznít výstřel). V r.1968 vyšla jeho kniha vzpomínek "Od El Alameinu po Tobruk",doporučuji přečíst. I když je výročí, nikdo již na tyto hrdiny nevzpomíná. Plukovník byl u CL nejvyšší hodnost, generál byl DeGol

Zobrazit celou diskusi