Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Premiér platil účty za úklid svého bytu z peněz daňových poplatníků

Autor: ČTK, oj - 
8. května 2009
13:39

Britský premiér Gordon Brown dnes utržil další úder, když se objevily podrobnosti poslaneckých náhrad, které uplatňoval on i členové jeho kabinetu. Podle nich si Brown nechal proplatit peníze, které zaplatil svému bratrovi za úklid svého londýnského bytu.

Stejně tak si další ministři nechali proplácet nový nábytek či peníze za místní daně. Přestože ministři tvrdí, že jednali v rámci pravidel, aféra kolem poslaneckých náhrad bezpochyby politicky uškodí Brownovi i jeho vládě v době vrcholící ekonomické krize a rostoucí nezaměstnanosti.

Detaily účtů členů labouristické vlády otiskl konzervativní The Daily Telegraph. Rovněž pravicový bulvární Daily Mail komentoval jejich obsah titulkem "Naprosto skandální".

Brownův úřad obvinění odmítl. Jeho mluvčí prohlásil, že Brown v době, kdy byl ještě ministrem financí, pověřil svého bratra, aby se postaral o úklid bytu. Ten najal firmu, která uklízela jeho byt i byt Gordona Browna. Ten si jen nechal proplatit částku 6577 liber (skoro 200.000 korun), tedy kolik zaplatil v letech 2004 až 2006 za polovinu účtu úklidové firmy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi