Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Severní Korea: Obama je nepřátelský, posílíme jaderný arzenál

atomovka
atomovka  (Autor: ilustrační foto, wikipedia.org)
Autor: ČTK, oj - 
8. května 2009
10:19

Severní Korea dnes obvinila vládu amerického prezidenta Baracka Obamy z nepřátelství a pohrozila, že posílí svůj jaderný arzenál. KLDR bude pokračovat v plánech na "další posílení jaderných odrazovacích prostředků".

Ministerstvo poukazuje na "nepřátelskou politiku" Obamovy vlády, kterou podle severokorejské diplomacie dokazuje například snaha USA o nové sankce proti KLDR poté, co 5. dubna provedla test rakety dlouhého doletu.

Prohlášení bylo vydáno v den, kdy do oblasti přiletěl Stephen Bosworth, Obamův vyslanec pro KLDR, aby jednal se svými asijskými kolegy o způsobech, jak dostat Pchjongjang zpět k jednacímu stolu v rámci šestistranných rozhovorů o severokorejském jaderném programu. Pchjongjang od těchto rozhovorů odstoupil minulý měsíc a hrozí, že provede další jaderné zkoušky a testy raket dlouhého doletu.

Obama od nástupu do úřadu prezidenta USA vyjádřil ochotu k přímým rozhovorům s KLDR. Chce ale tento izolovaný stát přimět k návratu k rozhovorům, jehož se kromě USA a Severní a Jižní Koreje účastní také Japonsko, Čína a Rusko.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi