Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jižní Kalifornii kosí požáry - stav nouze!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, brum - 
7. května 2009
15:26

VIDEO: Silný požár, který sužuje americké letovisko Santa Barbara na pobřeží Pacifiku, si vyžádal značné materiální škody, oběti na životech ale zatím hlášeny nejsou. Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger v noci vyhlásil v postižené oblasti stav nouze.

S velkým požárem, který zachvátil asi 200 hektarů porostů, bojuje přes 800 hasičů. Podle mluvčího úřadu místního šerifa byla zatím nařízena povinná evakuace téměř 5500 domů, v nichž žije přes 13.500 lidí. Živel už zničil asi stovku domů. Většina z nich měla hodnotu několika milionů dolarů. Epicentrum požárů je v oblasti Montecito, kde v přepychových vilách s výhledem na moře bydlí mnoho celebrit. Pozemek tu vlastní například moderátorská královna Oprah Winfrey.

K šíření požáru, který vypukl ve středu, napomáhá nezvykle teplé suché počasí a silný vítr foukající z pouště. Město Santa Barbara má s požáry hodně bohaté zkušenosti. Ten nynější se ale podle pamětníků přiblížil centru města jako žádný jiný v minulosti. Před necelým půl rokem požár zničil v Santa Barbaře a blízkém Montecitu přes 200 domů. V roce 1990 zuřil ve stejné lokalitě požár, při němž zemřela jedna osoba a bylo zničeno asi 650 domů a rezidencí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi