Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Rozvod: Neotáčejte se k sobě zády, dohodněte se!

rozvod
7. května 2009 | 05:00

V době, kdy se rozvádí polovina manželství, není divu, že právníci Mgr. Patrik Šorf a Mgr. Jiří Kříž nestačili zvedat telefon a odpovídat. Nejvíc vás trápí a zajímá rozdělení majetku – hlavně nemovitostí, ale i dluhů a spoření.

Už máme dva roky od rozvodu, ale stále jsme nedořešili majetek. Kdy to musíme vyřídit? Z. J. Brno

Když to nestihnete do tří let po rozvodu, platí, že se majetek rozdělí »automaticky « – každému připadne to, co má momentálně u sebe, a pokud jde o nemovitosti, stanete se podílovým spoluvlastníkem. Všechno, co jste si pořídila výlučně za své vlastní peníze nebo jste to měla již před sňatkem, je vaše. Jinak podejte žalobu na rozdělení majetku u soudu. V ní navrhněte, jak byste si rozdělení představovala, a soud pak rozhodne.

Co by se v případě rozvodu stalo s penězi na mém stavebním spoření? A. Z., Kolín

Jestliže jste si spořil za trvání manželství, pak by polovina náležela vaší ženě. Pokud ještě nejste rozvedeni, je jediná možnost – peníze vybrat a spotřebovat.

Jeďte na dovolenou, udělejte oslavu pro kamarády, prostě peníze utraťte. Co člověk utratí za manželství, to je prostě pryč a už se nedělí. Nedělí se ani věci osobní – vaše trenky a zubní protéza a podobně. Ani pokud jsou koupeny za společné peníze. Nedělí se ani dary, dědictví a věci sloužící osobní potřebě jednoho z manželů. Naopak – drahé věci jako šperky nebo kožichy do společného vlastnictví patří a dělit se budou. Jen pro příklad – pokud si manžel hudebník koupí ze společných peněz třeba drahý klarinet a manželka natruc stejně drahý kožich, první zůstane výhradně manželovi, druhý se bude dělit.

331245:gallery:true:true

Manžel souhlasil s výší výživného a příspěvkem na nájem. Teď se ale ke slibům nehlásí a nic neplatí, i když jsme se tak dohodli a dohoda byla akceptována soudem... Co mám dělat? T. U., Praha

Pokud se manžel zavázal platit a neplatí dobrovolně, obraťte se na právníka a na soud. Pokud spěcháte, navrhněte vydání tzv. předběžného opatření s povinností manžela platit vám výživné a přispívat na nájemné než mu bude povinnost uložena rozsudkem.

Nově se v našem právním řádu objevil »elektronický platební rozkaz«, kterým soud ve velmi krátké době uloží manželovi povinnost vám platit.

Pokud by to ani nadále neudělal, musela byste navrhnout exekuci, ve které by soud nařídil například manželovi srážky ze mzdy a určenou částku by posílal na váš účet. Měla byste tedy, nejlépe s advokátem, podat dvě žaloby – o zaplacení finančních prostředků na nájemné a žalobu o placení výživného.

Manžel slíbil, že se po rozvodu vystěhuje, ale teď se k tomu nemá. Je to i součástí dohody o vyrovnání majetku. Co mám dělat? H. M., Prachatice

Pokud se nevystěhuje dobrovolně, musíte ho k tomu vyzvat třeba dopisem. V dohodě by měl být přesný termín, dokdy to má udělat. Pokud ještě neuplynul, nemůžete dělat nic, ale hned co uplyne stanovená lhůta, můžete na něj podat žalobu o vyklizení. Tu si lze připravit dopředu. Někdy pomůže, když se do věci vloží právník a připomene manželovi, že v případě žaloby bude muset platit i náklady na soudní výlohy a právního zástupce...

Musím se s manželem dělit při rozvodu i o peníze, které jsem si během manželství naspořila jako své důchodové pojištění? I. M.

Ano, pokud se nedohodnete v rámci majetkového vyrovnání si každý tato pojištění či spoření ponechat, bude manželovi náležet polovina. Speciálně v případě penzijního připojištění se na spoření podílel svými příspěvky i stát, takže soudy mají za to, že bylo placeno ze společných peněz manželů, a připadlo by do společného jmění, které se bude dělit.

Autor: vyr
Další články z kategorie